Trojičné námestie ovládne Štiavnický živý šach

Obrázok k článku

Námestie svätej Trojice v historickom centre Banskej Štiavnice bude v sobotu dejiskom jedenásteho ročníka podujatia Štiavnický živý šach. Hlavnú atrakciu jeho programu tvorí večerná partia šachových veľmajstrov so zaviazanými očami, ktorých figúrkami na veľkorozmernej šachovnici sú šermiari zo skupín historického šermu. Tento rok to bude súboj slovenského šachistu Petra Michalíka, majstra Slovenska z roku 2014, a Arménčana Sergeja Movsesiana, tradičného účastníka Štiavnického živého šachu.

 

Partii veľmajstrov, ktorá sa začne tradične o 21:00, bude predchádzať celodenný program s viacerými atrakciami v stredovekom štýle. Jeho súčasťou bude jarmok, šermiarske vystúpenia, ohňová šou, historická hudba či vystúpenia sokoliarov. Záujemcovia si budú môcť zahrať aj šachovú simultánku či dámu. Novinkou tohto ročníka bude predstavenie dám, ktoré sa zapísali do dejín Európy, a to v krátkej popoludňajšej divadelnej scénke Ako Barbora Rosslová návštevu hostila, ktorej autorom je štiavnický spisovateľ Juraj Červenák. V úlohách dám sa predstavia herečky Karin Haydu, Jana Lieskovská, Dominika Kavaschová a Júlia Horváthová.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Banská Štiavnica: veľký kultúrny víkend

Banskoštiavnické kultúrne leto pokračuje ďalšou zaujímavou sobotou, ktorej predvojom budú piatkové podujatia s témou českej kultúry. Okrem nich čaká na návštevníkov mesta i domácich remeselný jarmok, prezentácia moravskej ľudovej kultúry a vína, živý šach, folk a world music i cyklistický maratón.