Trnavská Pracháreň by mohla slúžiť kultúre a kreativite

Obrázok k článku od zora.

Roky opustená a vo vnútri zdevastovaná budova v centre Trnavy známa pod názvom Pracháreň by v budúcnosti mohla slúžiť ako kultúrno-kreatívne centrum. Mesto Trnava budovu, ktorá v minulosti slúžila na skladovanie pušného prachu, zatiaľ rezervovalo na tieto účely.

 

,,Boli ponuky na odkúpenie Prachárne, ja som v tomto prípade proti predaju. Bola ponuka aj na zhodnotenie budovy investíciou, za ktorú by ju investor dostal do dlhodobého prenájmu. Momentálne platí, že budova je spolu s ďalšou na Hlavnej ulici 17 rezervovaná pre prípadný projekt Trnavského samosprávneho kraja na rozvoj kreatívneho priemyslu,“ povedal primátor Trnavy Peter Bročka, ktorý sa na historickú budovu pozerá z okna svojej kancelárie na radnici. Mesto Trnava a Trnavský samosprávny kraj vytvorili pracovnú skupinu, ktorá sa problematikou zaoberá. Momentálne podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča pripravujú memorandum, v ktorom chcú deklarovať záujem o spoločný projekt na rozvoj kultúry a kreativity. Kraj ako vedúci partner projektu by mohol na tieto aktivity žiadať peniaze z európskych fondov.

 

Budova Prachárne pochádza z obdobia okolo roku 1500. Jej dnešný názov pripomína jednu z jej historických funkcií, v minulosti slúžila ako sklad pušného prachu a materiálu na delové gule. Pred sto rokmi ju Trnavčania volali Smékalov dom. Samospráva budovu pred dvadsiatimi rokmi zrekonštruovala a otvorila v nej niekoľko gastroprevádzok. Neskôr priestory prenajala súkromným firmám, tie priestory v nej zničili.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trnava má na radnici dobre vybavený žalár

Trnava má na radnici po dlhých rokoch opäť dobre vybavené väzenie. Pôvodný stredoveký žalár s reťazami a okovami sa koncom minulého roka podarilo doplniť replikami pôvodného nábytku. Žalár sa má stať atraktívnou súčasťou prehliadok najstaršej radničnej budovy, ktorá pochádza z prelomu 14. a 15. storočia.