Trnavská arcidiecéza otvorí svoju galériu

Veže Hrubého kostola, Trnava

Výstavou Trnavské kostoly otvorí Trnavská arcidiecéza koncom apríla vlastnú galériu. Prvá výstava v sídle arcibiskupa bude sprístupnená od 28. apríla do 30. júna 2011. Agentúru SITA o tom informovala Margita Vanovčanová z Arcibiskupského úradu v Trnave.

„Chceli by sme prezentovať umeleckú reflexiu trnavských zákutí, ulíc a námestí s vežami kostolov či ich fasádami, ktoré sú dnes v niektorých prípadoch už minulosťou. Na výstave budú prezentované veduty zo staršieho i novšieho obdobia, takže pamätníci si prídu na svoje,“ povedala o prvej výstave odborná garantka Alena Piatrová z Inštitútu kresťanskej kultúry Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity. „Keďže v majetku Arcibiskupského úradu v Trnave sa nachádza len nepatrný počet diel s touto témou, dovolili sme si požiadať o spoluprácu Západoslovenské múzeum v Trnave, Galériu Jána Koniarka a Spolok sv. Vojtecha, ktorí vo svojich zbierkových fondoch majú zastúpené aj diela s hľadaným motívom. Spomeniem len grafiky Edity Ambrušovej, Karla Votlučku, veduty Emila Pauloviča, Jozefa Balogha a iné,“ dodala Piatrová.

Arcibiskupská galéria bude otvorená denne okrem pondelka, vstup bude z Ulice Mikuláša Schneidra Trnavského.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rok 2010 bude Rokom Trnavskej univerzity

Mesto Trnava vyhlásilo rok 2010 za Rok Trnavskej univerzity, ktorá si pripomína 375 rokov od založenia pôvodnej univerzity. Primátor Štefan Bošnák skonštatoval, že jedna z prvých univerzít vo vtedajšom Uhorsku výrazne ovplyvnila dianie v meste. “Historická skutočnosť, že tu 142 rokov bola univerzita zvýraznila význam Trnavy v celej Európe,” uviedol Bošnák. Aj preto je podľa neho mesto pripravené participovať na pripravovaných oslavách výročia.

V Trnave môžeme obdivovať krásu starých kníh

Výstavu kníh z produkcie tlačiarne pôvodnej Trnavskej univerzity (1635-1777) zo súkromnej zbierky Bohumila Chmelíka otvorili vo štvrtok 4. novembra 2010 v Trnave. Výstava s názvom Krása starých kníh dokumentuje výtvarné majstrovstvo a remeselnú zručnosť tlačiarov historickej univerzity, ktorá šírila kultúru do celého Uhorska.

Odpovede

  1. V Trnave pribudla

    V Trnave pribudla arcibiskupská galéria

    TRNAVA 28. apríla (SITA) – Galériu Trnavskej arcidiecézy otvorili dnes v sídle arcibiskupa v Trnave. Prvá výstava Trnavské kostoly prezentuje umeleckú reflexiu trnavských zákutí, ulíc a námestí s vežami kostolov. Návštevníci tieto známe časti Trnavy uvidia v grafikách Edity Ambrušovej, Karla Votlučku a vedutách Emila Pauloviča, Jozefa Balogha a ďalších autorov.

    Otvorenie galérie je podľa kurátorky výstavy Aleny Piatrovej znakom nádeje, že v prostredí cirkvi na Slovensku sa niečo deje. ,,Upúšťa od stavania povestných veľkolepých katedrál a začína sa uberať cestou budovania kultúry a kultúrnosti,“ povedala. Podľa ďalšej kurátorky Ingrid Štibranej, ktorá sa spolupodieľala na koncepcii výstavy, má nová galéria všetky predpoklady stať sa trvalou súčasťou trnavského kultúrneho prostredia.

    Prvýkrát môže verejnosť vidieť vystavený veľkorozmerný obraz s Madonou a patrónmi františkánskeho a jezuitského rádu, ktorý vznikol v poslednej tretine 17. storočia a jeho autorom je pravdepodobne jeden z františkánov. Obraz vznikol ako poďakovanie za skoré odstránenie následkov ničivého požiaru, ktorý v roku 1666 zachvátil s výnimkou troch kostolov a dvoch ulíc celú Trnavu. Scéna mesta v ohni je súčasťou tohto obrazu.

    Nová galéria bude otvorená denne okrem pondelka od 11. do 18. hodiny, vstup do nej je z Ulice Mikuláša Schneidra Trnavského.

Comments are closed.