Trnava začala s obnovou fasády najstaršej budovy divadla na Slovensku

Obrázok k článku od zora.

Budova Divadla Jána Palárika v Trnave bude mať ešte do zimy obnovenú fasádu. Stavebná spoločnosť z Nitry začala s prácami za 176 000 eur v pondelok, trvať by mali do konca novembra. Budovu divadla v Trnave postavili v roku 1831 vedľa hostinca U čierneho orla, pôvodnému účelu slúži dodnes. Je tak najstaršou divadelnou budovou na Slovensku, ktorá stále slúži Tálii.

 

Divadlo Jána Palárika je súčasťou hornej časti Trojičného námestia, teda absolútneho centra Trnavy. Len nedávno dostala budova nové okná, teraz bude mať vynovenú fasádu. Jej dominantou je pozlátený nápis v latinčine Tento stánok Tálie postavil trnavský senát a občania spoločným úsilím. Je dôkazom spolupráce vtedajšieho vedenia radnice a Divadelného spolku pri výstavbe náročného projektu. V súčasnosti je zriaďovateľom Divadla Jána Palárika Trnavský samosprávny kraj. Kraj avizoval, že do zimy dostane novú strechu aj budova Galérie Jána Koniarka.

 

Trnavské divadlo prešlo za uplynulých takmer 190 rokov niekoľkými rekonštrukciami. Zásadná bola obnova fasády v roku 1907, keď jej pribudla nielen bohatá výzdoba, ale divadlo dostalo aj nové vstupné priestory. Rekonštrukciu z roku 1960 dodnes pripomínajú vitráže v oknách na prízemí. Výsledkom ďalšej rekonštrukcie v roku 2002 bol komorný divadelný priestor v podzemí, známy ako štúdio.

 

Trnavský samosprávny kraj aj vďaka získaným eurofondom už obnovil aj svoje ďalšie historické budovy v krajskom meste. Náročnú obnovu absolvovala budova Knižnice Juraja Fándlyho zo začiatku minulého storočia, aj rozsiahla budova Západoslovenského múzea, ktorej pôvod siaha až do 13. storočia. Vynovená je aj synagóga, ktorá slúži ako výstavný priestor pre moderné umenie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články