Trnava si pripomenie výročie od získania kráľovských výsad

Obrázok k článku

Trnava si bude v tomto roku od mája až do konca septembra pri všetkých kultúrnych a spoločenských podujatiach pripomínať 777. výročie od udelenia výsad slobodného kráľovského mesta. Tri sedmičky budú z kvetov vysadené aj v sezónnom záhone na Trojičnom námestí. Trnava bola prvým mestom na území terajšieho Slovenska, ktoré získalo kráľovské výsady. Originál listiny uhorského kráľa Bela IV. z roku 1238 je dodnes zachovaný v trnavskej pobočke Štátneho archívu.

 

Výročie pripomenie už podujatie Predmájový bozk, ktoré je naplánované na koniec apríla a potom všetky aktivity, ktoré sa budú konať v centre mesta. Jednou z nich bude 19. a 20. júna vystúpenie divadla Teatro Tatro. Vyvrcholením osláv 777. výročia bude sedem dní podujatí pre rôzne cieľové skupiny v termíne od 14. do 20. septembra.


Jednou z kráľovských výsad mesta bola priama podriadenosť kráľovskej korune, ďalej právo slobodnej voľby richtára či farára, oslobodenie mešťanov od platenia mýta na všetkých kráľovských mýtniciach v Uhorsku. Práve táto výsada zabezpečila Trnave rozvoj obchodu a nebývalý hospodársky rast. Originál listiny na pergamene v tvare nepravidelného obdĺžnika je napriek svojmu veku v dobrom stave, chýba však zlatá bula, ktorou bola potvrdená. Popredný slovenský archivár Michal Kušík napísal, že zlatú pečať odtrhli a ukradli vojaci Imricha Tököliho v roku 1683, pričom vytrhli aj časť pergamenu so štyrmi slovami.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články