Trnava: Nápis Hospodárska banka pripomína minulosť budovy knižnice

Obrázok k článku

Nápis Hospodárska banka našli stavbári na priečelí budovy Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave pri jej rozsiahlej rekonštrukcii. Pamiatkovo chránená budova v centre mesta je dielom známeho architekta Milana Michala Harminca, začiatkom minulého storočia bola postavená ako sídlo banky. O nápise pod omietkou nikto nevedel. Nová omietka ho už nezakryje. “Po dohode s Krajským pamiatkovým úradom v Trnave zostane nápis Hospodárska banka viditeľný aj po dokončení rekonštrukcie budovy. Vzhľadom na to, že od roku 1952 v budove sídli knižnica, pôvodný nápis bude vo farbe fasády, aby bola zachovaná jeho historická hodnota, ale zároveň aby bola rešpektovaná skutočnosť, že v budove nesídli banka,“ uviedol pre agentúru SITA Peter Horváth zo spoločnosti A.DOM, ktorá budovu za 370-tisíc eur obnovuje. V praxi to bude podľa Horvátha znamenať, že nápis bude viditeľný, ale nebude zvýraznený inou farbou. Budova bude po skončení rekonštrukcie sivobielej farby.

 

Milan Michal Harminc sa narodil 7. októbra 1869 v Srbsku. Patril k prvej generácii slovenských architektov. Naprojektoval vyše 300 budov v Európe, z toho 171 na Slovensku vrátane bratislavského hotela Carlton či Slovenského národného múzea v Martine.

 

Hospodárska banka vznikla v roku 1906 v Trnave ako miestny peňažný ústav, venovala sa podnikaniu v oblasti poľnohospodárstva a obchodu. Poskytovala úvery statkárom, ale aj drobným roľníkom na nákup poľnohospodárskych strojov. Koncom roku 1918 patrila medzi najsilnejšie peňažné ústavy Trnavského kraja. V roku 1920 sa sídlo Hospodárskej banky presťahovalo do Bratislavy. O rok neskôr došlo k jej zlúčeniu so Slovenskou bankou v Bratislave.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Budova Slovenského národného múzea

Hlavnú budovu SNM v Bratislave postavili v roku 1928 podla architektonických návrhov M. M. Harminca. Umelecká výzdoba priecelia je dielom F. Úprku, bronzové výplne vstupných dverí zhotovil S. Paukert. Expozície múzea boli slávnostne otvorené 4. mája 1930