Trnava má na radnici dobre vybavený žalár

Trnava má na radnici po dlhých rokoch opäť dobre vybavené väzenie. Pôvodný stredoveký žalár s reťazami a okovami sa koncom minulého roka podarilo doplniť replikami pôvodného nábytku. Žalár sa má stať atraktívnou súčasťou prehliadok najstaršej radničnej budovy, ktorá pochádza z prelomu 14. a 15. storočia.


V pivnici bol pôvodný žalár, ktorý sa časom rozšíril aj do ďalších priestorov. Už dávnejšie sa tu pri pamiatkovom prieskume našli v stenách vyryté obrázky, ktorými si väzni krátili čas. ,”Aby sa z niekdajšieho väzenia podarilo urobiť expozíciu väzenstva, potrebovali sme priestory vybaviť vhodným nábytkom. Niečo sa podarilo získať na burze starožitností, niečo vyrobil reštaurátor Jozef Dendiš,” povedal Pavol Tomašovič z kancelárie primátora. Cela žalára je z pochopiteľných dôvodov vybavená len veľmi skromne, viac mobiliáru je v miestnosti, ktorá pravdepodobne slúžila pre dozorcov. V najbližších týždňoch mieni vedenie radnice hľadať model, ako žalár sprístupniť verejnosti. ,”Zatiaľ máme k dispozícii sprievodcov každý utorok a štvrtok, určite by si však celé západné krídlo radnice zaslúžilo viac pozornosti,” mieni Tomašovič. 


Terajšie západné krídlo trnavskej radnice bolo v minulosti samostatnou budovou, ktorá pôvodne slúžila pre samosprávu. Až neskôr bola postavená pre vedenie mesta budova na Hlavnej ulici, ktorá je dodnes sídlom primátora.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nové múzeum na trnavskej radnici

8. marca 2007 – Až do jesene potrvá rekonštrukcia trnavskej radnice, ktorej vybrané ?asti prebudujú na múzeum. Ako povedal vedúci kancelárie primátora Pavol Tomašovi?, múzeum sprístupnia na budúci rok pri príležitosti 770. výro?ia založenia mesta.