TRNAVA: Hľadajú pozostatky Dolnej brány a barbakanu

Obrázok k článku

Pozostatky neskorostredovekého predbránia Dolnej brány a renesančného barbakanu by mohli pred budovou okresného súdu na Hlavnej ulici v Trnave nájsť archeológovia, ktorí dnes začali s výkopom dvanásť metrov dlhej sondy. Ďalšiu sondu majú vykopať o niekoľko metrov ďalej, na Námestí SNP. Archeologický výskum nariadil Krajský pamiatkový úrad v Trnave v súvislosti s plánovanou obnovou tejto časti mesta.

 

Pamiatkari evidujú v lokalite Námestia SNP pozostatky neskorostredovekých architektúr, ktoré sú ukryté pod zemou. “Archeologický výskum formou sondáže môže umožniť rozpoznanie dochovaných častí pod úrovňou terénu a následné posúdenie ich stavu a ich geodetické zameranie,“ píše sa v rozhodnutí Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Popri archeologickom sa bude v sondách robiť aj architektonicko-historický výskum. Cieľom je okrem iného určiť približnú podobu barbakanu a predbránia Dolnej brány a vyhotoviť návrh ich prezentácie. Dolná brána s barbakanom je zakreslená na vedute z roku 1800, krátko nato však boli zbúrané.

 

Revitalizácia Námestia SNP by mala nadväzovať na predchádzajúce investície samosprávy, ktorými boli obnova Hlavnej ulice a parčíka pri soche Milana Rastislava Štefánika. Zatiaľ nie je jasné, či sa táto investícia dostane už do rozpočtu na rok 2016, pretože o tomto dokumente sa ešte stále rokuje.

 

Mesto Trnava zaplatí za archeologický výskum vyše 15-tisíc eur.

 

 

Foto: Jana Gmitterová

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články