Trizma pretavuje odkazy minulosti do skla.

Do tohtoročného programu bratislavského kultúrneho leta je v rámci výstavného projektu „Socha a objekt IX.“ zaradená aj výstava sochára Rastislava Trizmu, ktorá je od 24. júna sprístupnená v Galérii NOVA na Baštovej 2 v Bratislave. Výstava je predajná a potrvá do 1. augusta 2004.
R. Trizma sa ako všestranný výtvarník venuje sochárstvu, maľbe, grafike aj interiérovému dizajnu. Ako sochár je známy najmä svojimi bronzovými a drevenými plastikami. Aktuálna výstava v Galérii NOVA prezentuje umelcove najnovšie práce a je tak trochu prekvapením, pretože jej ťažiskom sú sklenené objekty. Trizma na nej prezentuje plastiky z hrubostenného tabuľového skla, ktoré dotvára pieskovaním a kombinuje s kovom. Pre autora doteraz typické figurálne a zvieracie motívy, väčšinou odliate do bronzu, nahradil prvkami dekoratívnej geometrickej ornamentiky. Výtvarný štýl týchto diel evokuje spomienky na dávne mýty prírodných národov a starovekých kultúr. Trizma používa symboliku totemov a kultových predmetov, ktoré divák vníma ako plody básnickej predstavivosti, intuície o podstate sveta a premeny spomienok na minulosť. Tieto metamorfózy sú niekedy kritickým komentárom, inokedy ironizujúcim nadhľadom, ktorý relativizuje tradicionalistické chápanie vývinových súvislostí.
Rastislav Trizma sa narodil roku 1959 v Bratislave. V rokoch 1978-84 študoval na Vysokej škole výtvarných umení, kde v súčasnosti pedagogicky pôsobí. Pracuje v oblasti rôznych výtvarných žánrov, pričom používa skulptívne i plastické princípy. Pracuje s prírodnými materiálmi, najmä drevom, ktoré rád aj koloruje a odlieva do bronzu. Jeho diela majú nápaditý hravo ironizujúci charakter.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na pomedzí maľby a grafiky

Druhú polovicu kultúrneho leta otvorí Galéria NOVA na Baštovej 2 v Bratislave výstavou obrazov Vojtecha Kolenčíka, ktorá potrvá od 2. augusta do 5. septembra 2004. Vojtech Kolenčík patrí k tým absolventom grafickej špeciálky Albína Brunovského, ktorých tvorba priniesla v priebehu osemdesiatych rokov minulého storočia nové výtvarné myslenie v grafike. Známe sú najmä jeho zadrôtované, akoby umlčané tváre i figúry, ktoré v dobe svojho vzniku jednoznačne vypovedali o obmedzovaní slobody tvorby i myslenia. Jeho diela boli preto v období socialistického realizmu „ideologicky“ odmietané.

Ivan Pavle – Umenie je súčasťou nášho života.

Mrazivé decembrové prechádzky bratislavským Starým Mestom si môžete prežiariť aj výtvarným zážitkom. Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov, tentoraz pozýva na výstavu najnovších malieb Ivana Pavleho.

Karol Pichler – Autoportréty

Vernisáž výtvarníka Karola Pichlera,sa uskutočníla v pondelok 7. marca 2005 o 18:00 v bratislavskej Galérii NOVA na Baštovej ulici č. 2.
Karol Pichler (narodený r. 1957 v Bratislave) študoval v rokoch 1980 až 1985 na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Budapešti. V súčasnosti žije striedavo v Paríži a Bratislave, ale aj v rôznych vzdialených kútoch sveta, napríklad v Indonézii alebo Mexiku.