Trienále Ekoplagát v Žiline po desiaty raz

EKOPLAGÁT´05, medzinárodná súťažná prehliadka vydaných plagátov s tematikou ochrany prírody a životného prostredia sa v tomto roku uskutočňuje po desiaty raz. Pripomína si teda svoje významné jubileum. Otvorenie trienále bude 13. októbra o 15.00 hod. vo výstavných priestoroch Považskej galérie umenia v Žiline. Budú na ňom vyhlásení aj ocenení autori, ktorých diela vyberie medzinárodná porota. Podujatie potrvá do 27. novembra.Po prvý raz sa uskutočnila na pôde Považskej galérie umenia už v roku 1978 ešte ako nesúťažná medzinárodná výstava Ekoplagát. Spoločne ju pripravili vtedajšia Správa Chránenej krajinnej oblasti Malá Fatra (dnes už národný park) a galéria. Gestorom podujatia sa postupne stalo Ministerstvo kultúry a dnes je to Ministerstvo životného prostredia SR.
Pri 10. ročníku Ekoplagátu sa popri dvoch hlavných usporiadateľoch stala jeho spoluusporiadateľom nadácia Design Slovakia, Bratislava.
Akcia, ktorá vyklíčila z entuziazmu spočiatku len niekoľkých ľudí, postupne prerástla na pravidelné medzinárodné súťažné trienále, ktoré si získalo svoje postavenie.

Nositeľmi Hlavných cien jednotlivých trienále sa stali také významné osobnosti svetového plagátu ako sú Friedensreich Hundertwasser z Rakúska (1984), Tsutomu So (1987 a 1990), Shigeo Fukuda (1993) a Hideo (Pedro) Yamashita (1996) z Japonska, Kari Pippo z Fínska (1999) a Wei Jin z Číny (2002).

Tohoročné podujatie tvoria v značnej miere osobné výpovede autorského plagátu umelcov, ktorí už mnohé roky výtvarne a hlavne ľudsky uvažujú o tomto ich trvalom postoji k životu. Ale pribudlo k nim aj veľa mladších s ich novými pohľadmi. „Mapu sveta“ Ekoplagátu rozšírili ďalšie krajiny.
Súbor tvorí 111 plagátov od 61 autorov, organizácií a autorských zoskupení z 23 krajín sveta, medzi ktorými je rada svetovo známych mien. Napriek tomu, že na prípravu tohto ročníka bolo časovo skrátené obdobie, oboslali ho svojimi prácami. Táto ich aktivita upevnila presvedčenie, že podujatie má aj po 27 rokoch zmysel, ktorí cítia aj oni.

Pôsobenie myšlienok a zámerov podujatia trienále Ekoplagát je pri jeho 10. ročníku posilnené a rozšírené sprievodnými akciami – výstavami prác umelcov (Peter Felder z Rakúska, poriada Design Slovakia spolu s Rakúskym kultúrnym fórom v Bratislave, študentov (návrhy plagátov s ekologickou témou z oddelenia propagačnej grafiky Školy úžitkového umenia J. Vidru v Bratislave) i prác detí (Ekoplagátik), premietaním filmov s ekologickou tematikou, anketou diváka a diskusným fórom ekológov, výtvarníkov a verejnosti na tému Ekológia v živote každodennom a našom, poriadanom v spolupráci s nadáciou Truc sphérique v Žiline.

Dana Doricová

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Trienále plagátu v Trnave bude vystavovať 221 dizajnérov

Trnava sa už po siedmy raz stane dejiskom medzinárodnej súťažnej prehliadky plagátov Trienále plagátu 2009. Súťaž je určená pre profesionálnych grafických dizajnérov a študentov vysokých škôl. Tohtoročnou novinkou je kategória dizajn webových stránok, ktorá rozširuje vlastnosti a možnosti plagátu. Ako agentúru SITA informovala PR manažérka Galérie Jána Koniarka Zuzana Dohnalová, do súťaže sa tento rok zapojilo 221 grafických dizajnérov z 37 krajín, vystavených bude 427 plagátov a 40 webových stránok. Súťažiť mohli len plagáty vydané od marca 2006 do 15. mája 2009.

4. Trienále ExLibris Bratislava 2004

Medzinárodná súťažná prehliadka exlibris Bratislava 2004 je ďalším článkom reťaze snaženia tvorcov-výtvarníkov, tlačiarov-ralizátorov ako aj zberateľov týchto malých foriem grafického umenia. Toto, napriek umeleckej hodnote a záujmu nadšencov-zberateľov, stále zostáva na pokraji pozornosti nielen širšej verejnosti ale najmä odbornej umelecko- historickej obce. Preto len možno poďakovať Galérii mesta Bratislavy, ktorá už po štvrtý raz poskytuje príležitosť uskutočniť podujatie, ktoré vstúpilo do povedomia zahraničných zberateľských spoločností, teda nielen jednotlivcov.

Socha a objekt IX.

Hlavným zámerom organizátorov tohto podujatia – Agentúry ARTlines a Mestskej časti Bratislava-Staré Mesto, je tak, ako aj po predchádzajúce roky, dostať výtvarné diela do bezprostrednejšieho kontaktu s divákom.
Sochy na nádvoriach či parkoch, vytvárajú jedinečný kolorit a neopakovateľnú atmosféru, napomáhajú výmene kultúrnych hodnôt a v rámci medzinárodnej spolupráce dávajú príležitosť k bližšiemu spoznávaniu iných kultúr prostredníctvom tak univerzálneho dorozumievacieho média, akým je výtvarné umenie.

My sa nevieme sťažovať nahlas 2004

Dnes – 7. apríla 2004 sprístupnia v Slovenskom banskom múzeu – Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici už 6. ročník súťažnej prehliadky detskej a študentskej tvorby s ekologickou tematikou so zahraničnou účasťou pod názvom „My sa nevieme sťažovať nahlas“. Toto výstavné podujatie, ktoré si z roka na rok získava viac a viac priaznivcov má t.r. rekordnú účasť 427 detí a študentov zo 38 škôl s 514 prácami.