Tri gréckokatolícke chrámy Bodružaľ, Lukov-Venecia, Topoľa

Gréckokatolícka cirkev na východnom Slovensku vždy bojovala o prežitie. Cirkev ortodoxná v tradícii, ale zjednotená s pápežom, bola vystavená perzekúciám a dokonca likvidácii kvôli pridŕžaniu sa jedinečnej kultúry a náboženskej tradície jej nasledovníkov. Tieto tradície sa odzrkadlili v architektúre ich domov modlitby, ktoré ukazujú syntézu byzantského a západných architektonických štýlov. Tri takéto chrámy – chrám sv. Mikuláša, sv. Kozmu a Damiána a sv. archanjela Michala – zhotovené z dreva medzi polovicou 17. storočia a začiatkom 18. storočia, predstavujú jedny z najvrcholnejších príkladov tejto jedinečnej sakrálnej architektúry.
Chrámy sú vystavené množstvu s drevom spojeným problémom, vystavenie sa biologickým útokom vo forme húb a drevokazného hmyzu, cez zatekanie vody, konštrukčné poškodenia až po hnitie dreva. Bez obnovy strešných krytín a podláh a podoprenia nedostatočných stavebných základov, chrámy s ich ľudovými barokovými interiérmi vyplnené vyrezávanými oltármi a ikonami, môžu byť nenapraviteľne zničené a následne zavreté pre farníkov a verejnosť. Predstavitelia diecézy a národného pamiatkového ústavu pripravujú verejnú kampaň s cieľom zvýšiť vedomie obyvateľstva o hodnote týchto pamiatok.
To, čo však chýba je celkové riešenie otázok týkajúcich sa ochrany stavieb ako zvláštnej skupiny a problémov jednotlivých štruktúr.

Zdroj: www.tkkbs.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Gréckokatolícka cirkev zviditeľňuje drevené chrámy

11. júla 2008 – Zápis drevených chrámov v Bodružali a Ladomirovej (okres Svidník) do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, ktoré sa nachádzajú v prešovskej eparchii, znamená pre prešovské Gréckokatolícke arcibiskupstvo veľkú poctu. Nie sú to však jediné drevené sakrálne stavby, ktoré vlastní prešovská eparchia.

Prešov: Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov

Dňa 22.10.2003 sa v Prešove v budove Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča začal trojdňový Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov „Wooden Churches Conservation International Workshop“, ktorý organizujú World Monuments Fund, the Samuel H. Kress Foundation, United States Commission for the Preservation of America’s Heritage Abroad v spolupráci s Gréckokatolíckym biskupstvom v Prešove a Gréckokatolíckou bohosloveckou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove.

Nová zberateľská minca pripomína drevené kostoly

Slovensko bude mať novú zberateľskú mincu, od pondelka sa začína predávať strieborná minca v nominálnej hodnote desať eur s tematikou Svetové kultúrne dedičstvo UNESCO – Drevené chrámy v slovenskej časti karpatského oblúka. Autorom návrhu mince je Patrik Kovačovský. V kremnickej mincovni by mali vyrobiť tridsaťtisíc mincí. Zberateľskú mincu budú predávať len zmluvní partneri NBS, ktorých zoznam je uverejnený na internetovej stránke NBS. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa NBS Jana Kováčová.