Tri dni bude možné stopovať uhorského palatína Juraja Turzu

Oravské, Kysucké a Považské múzeum pripravili spolu so slovenským historikom Pavlom Dvořákom trojdňový dobový kultúrny program Po stopách Juraja Turzu. Významnú historickú osobnosť bude možné spoznať nielen ako uhorského palatína a radcu Rudolfa II, ale aj kráľovského pohárnika, kapitána preddunajského vojska, a najmä vzdelanca, diplomata a multilingvistu.


V stredu 15. decembra 2010 v Sobášnom paláci v Bytči, vo štvrtok 16. decembra v Spoločenskej sále magistrátu v Turzovke a v piatok 17. decembra na Oravskom hrade, vždy so začiatkom o 11:00, sa bude premietať dokumentárny film a besedovať so študentmi. Na úvod spestrí atmosféru krátky kultúrny program v podobe historického šermu, renesančnej hudby alebo scény z turzovských slávností. Stopovanie Turzu bude pokračovať aj popoludní, v stredu v Budatínskom hrade, vo štvrtok v Kysuckom múzeu v Čadci a v piatok v dolnokubínskej Čaplovičovej knižnici neformálnym stretnutím s Pavlom Dvořákom.


„Veľmi sa teším z toho, že som sa na severe Slovenska stretol s takým pochopením významu ochrany historického dedičstva. Juraj Turzo je azda najkrajšou a najzaujímavejšou postavou slovenských dejín ranného novoveku, navyše postavou obklopenou vzrušujúcim príbehom. Nakrúcanie filmu bolo pôžitkom a spolupráca s múzeami viac ako príjemná. Už teraz sa teším, ako sa k tejto kapitole slovenskej histórie vrátim v knižnom cykle Stopy dávnej minulosti,“ povedal historik a publicista Pavel Dvořák.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O svadobnú hostinu v Sobášnom paláci sa bude súťažiť

O svadobnú hostinu v renesančnom Sobášnom paláci v Bytči je veľmi veľký záujem, Považské múzeum preto snúbencom ponúka súťaž s názvom Svadobný dar palatína Turzu. „Po slávnostnom otvorení zrekonštruovaného paláca verejnosť prejavila obrovský záujem najmä o uskutočnenie svadobnej hostiny práve tu, kde palatín Juraj Turzo vydal všetky svoje dcéry. Keďže nie je možné uspokojiť všetkých snúbencov, rozhodli sme sa vyhlásiť takýto typ súťaže s viacerými bonusmi pre víťazné páry,“ povedal riaditeľ Považského múzea v Žiline Boris Schubert.

Cez víkend bude na Spišskom Hrade nočný hororový program

LEVOČA 23. júna 2004 (SITA) – Nočný hororový program Dracula uvedie cez víkend sériu podujatí na Spišskom hrade, ktoré pripravilo Spišské múzeum v Levoči na spestrenie expozície počas letnej turistickej sezóny. Na najväčšom slovenskom hrade sa predstaví Skupina historických scén Locus. Program bude súčasťou nočnej prehliadky Spišského hradu v piatok a sobotu so začiatkom o 21:00. Hrad bude počas nočného vystúpenia skupiny Locus osvetlený len fakľami. Po vystúpení potom opäť zapnú nočné osvetlenie. Agentúru SITA informoval manažér kultúrnych aktivít Spišského múzea Ľuboš Petruška. Skupina Locus bude na hrade vystupovať aj počas dňa.