Trenčín predáva hotel Tatra

Secesnú budovu trenčianskeho hotela Tatra, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, sa mestskí poslanci rozhodli predať za 81 miliónov korún.

Mesto získalo hotel v deväťdesiatych rokoch prevodom zo štátneho podniku Reštaurácie a na jeho opravu si zobralo úver 90 miliónov korún. Spoločnosť Slovakia Investment and Development z Popradu ho tak získa za nižšiu sumu, ako stála jeho rekonštrukcia.


Pôvodne bolo mesto presvedčené, že sa o Tatru bude uchádzať viac záujemcov a predá ho za viac ako 100 miliónov korún. Napokon sa prihlásil iba jediný kupec. Nízku predajnú cenu vedenie mesta odôvodňuje aj nevýhodnou nájomnou zmluvou so spoločnosťou Atlific, ktorá je nevypovedateľná a platí až do roku 2014. Nový majiteľ musí prevziať hotel aj s touto nájomnou zmluvou. Už 12 rokov je ročné nájomné 3,5 milióna korún a pohyblivá zložka sa v súčasnosti pohybuje okolo 800-tisíc korún ročne.


Zmluvu uzatvorilo bývalé vedenie mesta a teraz nájomné nestačí ani na všetky výdavky, ktoré máme s prevádzkou hotela. Som presvedčený, že by nebolo dobré čakať na vypršanie zmluvy a potom budovu predať, cena by dovtedy mohla ešte klesnúť, pretože v regióne pribudnú nové hotely,” povedal Branislav Celler, primátor Trenčína.


Primátor ďalej dodal, že Slovakia Investment and Development vlastní už päť hotelov, štyri v Česku a jeden v Lotyšsku. Podľa výpisu z obchodného registra je konateľom spoločnosti Ivo Valenta z Monte Carla, ktorý sa pozná s primátorom Branislavom Cellerom z čias, keď spolu pôsobili v dozornej rade spoločnosti AS Trenčín.


Hotel sa ocitne v súkromných rukách, nemáme istotu, či sa z neho nestane kasíno,” upozornil však poslanec Ján Babič, ktorý považuje tento obchod za ujmu na imidži mesta.


Mesto si tiež nestanovilo podmienku, že budova musí zostať hotelom, hoci tak funguje už vyše 100 rokov. Jedinou podmienkou, ktorú musí nový vlastník dodržať, je umožniť aj naďalej prístup k rímskemu nápisu vytesanému na hradnej skale, ktorý je viditeľný iba z priestorov hotela Tatra.


Milan Kráľ


Zdroj: Denník Pravda, 03. 07. 2006

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rekonštrukciu hotela Tatra stavebný úrad zastavil

NITRA – Rekonštrukcia slávneho hotela Tatra v pamiatkovej zóne Nitry nepokračuje. Stavebný úrad rozhodol, aby práce okamžite zastavili.
Nadstavba hotela nie je podľa úradu v súlade s vydaným stavebným povolením. Firma, ktorá hotel rekonštruuje, podľa úradu výrazne zmenila geometriu krovu a tým aj výraz budovy.