Trenčín: Dom mestského kata

2. mája 2000
Dom, v ktorom údajne býval trenčiansky mestský kat, ešte donedávna obhospodarovali bezdomovci. Podľa toho aj vyzeral. Kultúrna pamiatka z prelomu 16. a 17. storočia bola v dezolátnom stave a strašila turistov na prístupovej ceste k Trenčianskemu hradu.
V roku 1997 ho začali opravovať, v Katovom dome mala sídliť intendantúra. Potom sa práce kvôli nedostatku finančných prostriedkov zastavili. V týchto dňoch Trenčianske múzeum získalo zo štátnych prostriedkov 1,5 milióna korún na rekonštrukciu tejto kultúrnej pamiatky.

Soňa Pacherová

Zdroj: Pravda č. 101/00, 02. 05. 2000

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rímsky nápis za pol milióna

TRENČÍN (SITA) – Koncom minulého týždňa sa za účasti renomovaných odborníkov uskutočnila obhliadka rímskeho nápisu na trenčianskej hradnej skale. Bola súčasťou výberového konania na reštaurovanie tejto najstaršej vonkajšej pamiatky na našom území z roku 179 nášho letopočtu…

Výber reštaurátora rímskeho nápisu

TRENČÍN 5. augusta 2001 (SITA) – Koncom týždňa sa za účasti renomovaných odborníkov uskutočnila obhliadka rímskeho nápisu na trenčianskej hradnej skale. Bola súčasťou výberového konania na reštaurovanie tejto najstaršej vonkajšej pamiatky na našom území z roku 179 nášho letopočtu. “Po obhliadke nám reštaurátori doručia svoje ponuky s návrhom odborných prác a cenou. V polovici augusta by sme mali poznať realizátora. Záujem prejavili naozaj tí najlepší reštaurátori. Potvrdili, že práce je možné dokončiť ešte v tomto roku,“ povedala investičná pracovníčka Trenčianskeho múzea Helena Šťastná.