Trenčiansky hrad láka stále viac návštevníkov

Obrázok k článku od zora.

Trenčiansky hrad láka každý rok čoraz viac návštevníkov. V roku 2014 hrad prvýkrát prekonal stotisícovú návštevnosť, v posledných dvoch rokoch navštívilo dominantu Trenčína viac ako 120-tisíc ľudí. Tohtoročný prvý polrok naznačuje ešte lepšie čísla.

 

,,Za prvý polrok navštívilo Trenčiansky hrad 57 069 ľudí, čo predstavuje o 2 608 návštevníkov viac ako v rovnakom období minulého roku,“ informoval agentúru SITA Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea, ktoré má Matúšov hrad v správe. Okrem hradu smerovali kroky ľudí v prvom polroku aj do ôsmich pobočiek, ktoré sú v správe Trenčianskeho múzea. Z nich sa výbornou návštevnosťou podľa Barbory Jánoškovej z kancelárie predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja môže pochváliť Katov dom, ktorý si za prvých šesť mesiacov pozrelo viac ako 2,5 tisíca ľudí. Tretia najnavštevovanejšia bola expozícia Karnera sv. Michala, ktorú za prvý polrok 2018 navštívilo viac ako 1,5 tisíca ľudí. Momentálne rekonštrukcie na Trenčianskom hrade postupne zmenia tvár krajskej dominanty vypínajúcej sa nad Trenčínom. Práce na južnom opevnení Matúšovho hradu sa začali oficiálnym odovzdaním stavby začiatkom júna 2018, dokončené by, aj vzhľadom na počasie v zimných mesiacoch či potenciálne archeologické nálezy, mohli byť na budúci rok. Pracuje sa aj na druhej strane hradu, administratívna budova pri vstupe by mala nový vzhľad dostať ešte v tomto roku.

 

V súvislosti s Trenčianskym hradom bol Trenčiansky kraj úspešným žiadateľom o finančné prostriedky z programu cezhraničnej spolupráce aj na projekt Na bicykli po stopách histórie. Ten ráta s výstavbou novej cyklotrasy od brán Trenčianskeho hradu po prihraničný priestor s Českou republikou.

 

Trenčiansky hrad je národnou kultúrnou pamiatkou. Ešte v polovici päťdesiatych rokov 20. storočia sa nad mestom týčil ako zrúcanina. V súčasnosti je súčasťou Trenčianskeho múzea v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články