Trebišovský kaštieľ ožije dožinkovými slávnosťami

Obrázok k článku od zora.

Zachovať tradície zemplínskeho regiónu a priblížiť ich aj mladej generácii je cieľom podujatia tradičné DOŽINKY, ktoré organizuje Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Podujatie sa uskutoční 17. augusta v areáli trebišovského kaštieľa. Informovala o tom Emília Vítková z Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove.

 

Obdivovatelia tradičného varenia budú mať možnosť vidieť ukážky pečenia chleba v peci, varenie slivkového lekváru v kotli, či zemplínskej „zameški“ ale aj pečenia tradičných domácich koláčikov a ďalších jedál, ktoré budú môcť ochutnávať. Tí zdatnejší sa okrem ochutnávania budú môcť zapojiť do súťaže vo varení šúľancov. Chýbať nebudú ďalšie gastronomické špeciality, či degustácia tokajských vín.

 

„Dožinkové slávnosti patria medzi tradičné podujatie, ktoré organizuje Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína. Osobne som veľmi rád, že si ho obľúbilo také množstvo Zemplínčanov, ktorí každý rok prichádzajú do areálu trebišovského kaštieľa,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

 

Areál múzea ožije tiež poľnohospodárskymi činnosťami, dávnymi tradíciami, či remeselníkmi, ktorí sa neodmysliteľne spájajú s dožinkovými tradíciami. Nebude chýbať ani pletenie lana na unikátnom splietacom stroji z 19. storočia, ktorým sa Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove zapísalo v roku 2011 do Slovenskej knihy rekordov. Keďže sa múzeum orientuje vo veľkej miere na poľnohospodárstvo, návštevníci si budú môcť pozrieť historické aj súčasné poľnohospodárske stroje.

 

„Každú celú hodinu navyše pripravilo naše múzeum prehliadky kaštieľa,” spresnila Beáta Kereštanová, riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína.

 

Pódium, na ktorom budú sústredené sprievodné aktivity, bude patriť folklórnej skupine Vidumaňec z Kuzmíc a folklórnemu súboru Orgonina z Vranova nad Topľou. Predstavia sa domáci mladí hudobníci, členovia skupiny MITODA. Pre priaznivcov skupiny Heľenine oči je o 17-tej hodine pripravený koncert. V závere programu zahrá a zaspieva talentovaný Kristián Kohút.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vo Viedni bude Noc múzeí

5. októbra 2004 (SITA) – V sobotu sa v rakúskej metropole uskutoční kultúrne podujatie s názvom “Dlhá noc múzeí”. Ak to návštevníci časovo zvládnu, budú si môcť od večera do jednej hodiny v noci vychutnať nočný pohľad umeleckých zbierok a aktuálnych výstav v 61 múzeách, ku ktorým patrí Historické múzeum, Múzeum Sigmunda Freuda, Leopoldovo múzeum, Židovské múzeum a mnohé ďalšie.

Poľovníci budú v kaštieli Sv. Anton sláviť 19. Dni sv. Huberta

Kaštieľ vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica, jeho nádvorie aj priľahlý park bude cez víkend 5.-6. septembra 2009 dejiskom 19. ročníka celoslovenských poľovníckych slávností Dni svätého Huberta. Nepôjde však o uzavretú spoločnosť poľovníkov – Múzeum vo Svätom Antone, ktoré podujatie spolu so Slovenským poľovníckym zväzom organizuje, naň pozýva všetkých priaznivcov poľovníctva alebo dobrej zábavy.

Odpovede