Tradičný čínsky hudobný nástroj vyrobený v roku 1120 vydražili

V Pekingu v nedeľu 5. decembra 2010 vydražili za rekordných 136 miliónov jüanov (v prepočte približne 15,4 milióna eur) tradičný čínsky strunový hudobný nástroj kučchin vyrobený v roku 1120 pre cisára Chuej-cunga. Vyvolávacia cena dreveného sedemstrunového nástroja podobného citare vykladaného zlatom, striebrom, perlami a jelením parožím bola 16 miliónov jüanov (v prepočte približne 1,8 milióna eur). Hodnotu nástroja zvýšila aj vyrytá pečať cisára Čchien-lunga z roku 1742. Meno nového majiteľa starožitného kučchinu odmietli predstavitelia aukčného domu Poly International Auction prezradiť.
Vzácny nástroj zmizol z cisárskych zbierok práve počas vlády Čchien-lunga, v roku 1860 ho objavili v Letnom paláci v Pekingu, ktorý vyplienila francúzsko-britská vojenská expedícia. Kučchin získal začiatkom 20. storočia nemenovaný čínsky zberateľ a od roku 1953 ho vlastnil hudobník Fan Boyan, ktorý ho ukryl.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Čína: Kópiu kaligrafie vydražili za 308 miliónov jüanov

V čínskom Pekingu vydražili za 308 miliónov jüanov (v prepočte približne 33,92 milióna eur) kaligrafický text na hodvábe, ktorý je kópiou práce slávneho čínskeho kaligrafa menom Wang Siči. Ten žil v rokoch 303 až 361 a do súčasnosti sa pravdepodobne nezachovalo ani jedno z jeho diel. Odborníci predpokladajú, že zvitok s rozmermi 24,5 krát 13,8 centimetra obsahujúci 41 znakov na štyroch riadkoch je kópiou Sičiho textu pochádzajúcou z obdobia dynastie Tchang, ktorá vládla v Číne v období rokov 618 až 907. Meno nového majiteľa kaligrafie, ktorá sa stala druhým najdrahším umeleckým predmetom vydraženým v Číne, nie je známe. Rekord drží iná kaligrafia, ktorá sa minulý rok predala za 436,8 milióna jüanov.

Objavili klavír, na ktorom hrával Wolfgang Amadeus Mozart

V Nemecku našli klavír, o ktorom sa predpokladá, že na ňom hrával známy rakúsky hudobný skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart a jeho hodnota môže dosahovať až niekoľko miliónov eur, uviedla v stredu nemecká rozhlasová stanica SWR. Nástroj podľa nej vyrobili v roku 1775. V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa dostal do rúk výrobcovi klavírov Martinovi Beckerovi z juhonemeckého mesta Baden-Baden, ktorý ho získal od štrasburského obchodníka so starožitnosťami. Keď sa Becker rozhodol piano vydražiť, hudobný historik si ponuku všimol a “mal tušenie, že by mohlo ísť o dlho stratený nástroj, na ktorom hrával Mozart, vždy keď bol v Štrasburgu,” uviedla stanica SWR.