Tate Modern ponúka výstavu k storočnici futurizmu

Umenie nemusí byť nič než násilie, krutosť a nespravodlivosť, vyhlásili zakladatelia avantgardného umeleckého smeru futurizmus vznikajúceho pred 100 rokmi a oslavovaného na veľkej výstave, ktorú otvoria 12. júna v Londýne. Výstava v britskom národnom múzeu moderného umenia Tate Modern sa začína manifestom talianskeho básnika Filippa Marinettiho z roku 1909, ktorý vytýčil ambíciu futurizmu odstrániť staré a predznamenať nový úsvit v umení oslavujúcom dynamizmus moderného mestského života.

   Výstava poukazuje na boj “izmov” v Európe začiatkom 20. storočia, keď poprední maliari a spisovatelia obhajovali svoje hnutia od futurizmu cez vorticizmus, kubizmus až po orfizmus. Mnohé diela znázorňujú mestský život ako konštantný a súčasne prebiehajúci tok udalostí a prežitkov. Telegrafické stĺpy, vlaky a industriálne budovy, niektoré namaľované na obrovských plátnach, vyjadrujú posadnutosť umelcov mestským rozvojom pred prvou svetovou vojnou.


    Návštevníci jedenástich výstavných sál môžu obdivovať umelecké diela z Londýna, Paríža a Moskvy, ktoré demonštrujú šírenie futurizmu na kontinente a jeho vplyv na iné hnutia 20. storočia ako dadaizmus, Art deco a konštruktivizmus. Výstavu Futurizmus sprístupnia 12. júna a do 20. septembra ponúkne diela umelcov ako Pablo Picasso, Georges Braque, Robert Delaunay, či Giacomo Balla a Gino Severini.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zaistili diela známych futuristov, niektoré sú údajne falošné

Falzifikáty známych talianskych futuristov hľadali Taliani na Slovensku. Štátna prokuratúra v Janove vyšetrovala falšovanie umeleckých diel a obrátila sa na slovenský Interpol. V Bratislave sa totiž uskutočnila výstava známych maliarov ako Giacomo Balla, Tullio Crali či Fortunato Depero. Niektoré z diel sú údajne falzifikáty. Zo Slovenska mala výstava putovať do Portugalska. “Interpol Bratislava zistil, že výstava je inštalovaná v Galérii ZOYA v Bratislave,” informovala agentúru SITA hovorkyňa Prezídia PZ Andrea Polačiková. Medzinárodný odbor Generálnej prokuratúry spolu s policajtmi začiatkom decembra zaistili všetkých 78 vystavených obrazov aj niekoľko nevystavených, dodala Polačiková.

Monty Python ponúka prechádzku po Tate Modern

Nedávno sa Michael Palin zapojil do kampane na internetovú podobu londýnskej galérie moderného umenia Tate Modern. Explore Tate Modern je novým prírastkom webovej stránky www.tate.org.uk, ktorá ponúka kompletnú virtuálnu prechádzku galériou, jednou z najprestížnejších na svete.