Taliansko začalo s prevýchovou dovolenkujúcich turistov

Florencia, 10. augusta (TASR) – Unavení turisti majte sa na pozore! Ak navštívite Florenciu alebo Benátky a následne si budete chcieť minútku odpočinúť na schodoch, alebo chodníkoch, riskujete pokutu.
Predstavitelia oboch talianskych miest pod tlakom kritiky, ktorá sa na nich zosypala za to, že nevedia “udržať na uzde” dovolenkujúcich turistov, začali pokutovať tých, ktorí sa v kostoloch a katedrálach nesprávajú podľa pravidiel slušného správania.
Pokuty vo výške 50 eúr preto môžu turistov čakať pred florentskou katedrálou, Dómom a Bazilikou sv. Marka v Benátkach. Ešte v sobotu ráno sa pred týmito pamiatkami objavili nápisy v znení: Sedieť, alebo ležať zakázané. V meste na lagúne sa toto nariadenie vzťahuje aj na námestie sv. Marka.
Spor prepukol začiatkom tohto mesiaca, keď monsignor Timothy Verdon z florentskej katedrály uviedol, že jej okolie sa cez noc stáva verejnými toaletami. Zároveň obvinil predstaviteľov mesta zo zanedbávania náboženských stánkov a miest, pretože tí, ktorí sa chcú ísť do kostola pomodliť, musia najskôr prekonať prekážky v podobe sediacich turistov a predavačov suvenírov. Verdonove obvinenie malo celonárodnú odozvu a prinútilo kompetentných k tomu, aby začali turistov navštevujúcich Taliansko “prevychovávať”.

Zdroj: www.cestovanie.sme.sk, 11. 8. 2003

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rímske Koloseum sprístupnia pre turistov aj v noci

Rímske Koloseum si budú môcť návštevníci pozrieť už aj v noci. Od 21. augusta do 23. októbra sa uskutočnia špeciálne sobotňajšie prehliadky pre skupiny maximálne 40 ľudí. Počas siedmich sobôt si slávnu taliansku pamiatku budú môcť turisti pozrieť v sprievode archeológa a to od 21:00 do polnoci. Koloseum je pre návštevníkov bežne prístupné iba v denných hodinách, no minulý rok predstavitelia mesta začali aj s nočnými prehliadkami, na ktoré tento rok nadviazali.