Talianske pamiatky zasypali odpadky

Talianske mestá a ich pamiatky sa menia na smetiská. Môžu za to neporiadni turisti – zanechávajú za sebou papiere, zvyšky jedla a nezriedka i čosi horšie, píše agentúra AP. Sťažuje sa Florencia, Benátky i Rím.„Milióny Talianov a zahraničných hostí, ktorí každodenne prichádzajú obdivovať architektúru a umenie – a mnohí z nich sa chcú aj pomodliť – sa musia predierať cez kopy odpadkov,“ rozčuľuje sa kňaz Timothy Verdon, ktorý má na starosti správu florentskej katedrály Duomo, jednej z najznámejších renesančných talianskych pamiatok. Najmä po predajcoch suvenírov postávajúcich pred vchodom do bazilík vraj zostáva spúšť. „A čo je ešte horšie, okolie niektorých kostolov, známych svojou krásou a slávou, pripomína v noci otvorené záchody,“ dodáva Verdon.
Podobné starosti má i Angelo Livi, správca kostola San Lorenzo, pod ktorého múrmi ležia členovia presláveného mediciovského rodu. „Už to nie je tá Florencia, ktorú poznáme z minulosti, salón Európy. Čoraz viac turistov spí len tak na zemi a konzumuje rýchle občerstvenie. Zanechaný odpad ich pritom vôbec netrápi,“ vyplakáva Livi.
V Bazilike svätej Márie vo večnom meste problém čiastočne vyriešili uzavretím jedného z dvoch hlavných vchodov. „Chodili nám sem opilci,“ hovorí Sandro Necciari, ktorý baziliku vedie.
Mestá sa však nechcú vzdať. Posilnili policajné hliadky a rozmiestnili tabuľky s upozornením. Neporiadnikom hrozí mastná pokuta.
Jediným miestom, ktoré si turisti nedovolia znečisťovať, je vatikánske Námestie svätého Petra. Pre špeciálny status tam nesmú sedieť ani jesť. Ak to však robia v tieni Berniniho kolonády, postih im nehrozí.

(mm)

Zdroj: www.cestovanie.sme.sk, 1. 8. 2003

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Taliansko začalo s prevýchovou dovolenkujúcich turistov

Florencia, 10. augusta (TASR) – Unavení turisti majte sa na pozore! Ak navštívite Florenciu alebo Benátky a následne si budete chcieť minútku odpočinúť na schodoch, alebo chodníkoch, riskujete pokutu.
Predstavitelia oboch talianskych miest pod tlakom kritiky, ktorá sa na nich zosypala za to, že nevedia “udržať na uzde” dovolenkujúcich turistov, začali pokutovať tých, ktorí sa v kostoloch a katedrálach nesprávajú podľa pravidiel slušného správania.

Na morový stĺp ešte štyri milióny

Barokový stĺp Svätej Trojice, ľudovo nazývaný morový stĺp, je už niekoľko rokov v generálnej rekonštrukcii. Odborné reštaurovanie si vyžiadal zlý stav tejto pamiatky, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie barokové monumenty v Európe…