Tajný tunel v hrobke Setiho I. kompletne vykopali

V Egypte kompletne vykopali nedokončený tunel v 3300 rokov starom hrobe faraóna. Informovala o tom Najvyššia rada pre pamiatky Egypta. Zhruba 174 metrov dlhý tunel sa tiahne od hrobky faraóna Setiho I. Ako uviedol generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass, nedokončený tunel mohol byť snahou faraóna postaviť tajnú hrobku v hrobke ešte predtým, než zomrel. Archeologický tím objavil figuríny, úlomky keramiky a písomné inštrukcie architekta stavbárom tunela. Tunel objavili síce už v roku 1960, no až teraz sa podarilo vykopať celú dĺžku.


Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zo Švajčiarska vrátili palec faraóna Achnatona

Palec z nohy faraóna Achnatona vrátili do Egypta viac ako sto rokov po tom, čo ho ukradli. Informovala o tom v stredu egyptská Najvyššia rada pre pamiatky. Do Egypta ho vrátili počas slávnostného podpísania zmluvy so Švajčiarskom o vrátení starovekých artefaktov. “Palec je späť v Egypte a bude vystavený v múzeu v Káhire,” uvádza sa vo vyhlásení. Prst Achnatona, ktorého otcovstvo faraóna Tutanchamóna potvrdili na základe testov DNA, ukradli v roku 1907 počas skúmania jeho kostí. Jeho osudy po roku 1907 nie sú známe. Pred vrátením do krajiny pôvodu ho mal Frank J. Rühli z Zürišskej univerzity, ktorý ho získal “vďaka svojim osobným kontaktom” v “inej európskej krajine,” uviedol istý diplomat pre agentúru AFP. Egypt vďačí návratu ďalšej pamiatky vedcovej “súkromnej iniciatíve”.

V Egypte objavili sarkofág s múmiou ženy

Egyptskí archeológovia objavili v oáze Baharíja nachádzajúcej sa približne 360 kilometrov juhozápadne od Káhiry sadrový sarkofág obsahujúci múmiu ženy alebo dievčaťa z obdobia pred približne 2300 rokmi. Informoval o tom generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass.

Odhalili 4200 rokov starú hrobku s veľmi zachovanými farbami

Generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass vo štvrtok odhalil hrobku spred 4200 rokov s maľbami, ktorých farebná sýtosť je prekvapujúca. Objavili ju v archeologickom nálezisku Sakkára vzdialenom 25 kilometrov na juh od egyptského mesta Káhira. “Sú to najneuveriteľnejšie farby, ktoré sa nikdy predtým nepodarilo v hrobke objaviť,” povedal Hawass.

Odpovede

  1. Tajný tunel v hrobke Setiho I. kompletne vykopali

    Preskúmali tajný tunel v hrobke Setiho I.

    BRATISLAVA 8. júla (SITA) – Archeologický tím preskúmal tajný tunel v hrobke Setiho I. O tuneli s dĺžkou zhruba 174 metrov tiahnucom sa od hrobky faraóna Setiho I. sa vedelo už v 19. storočí. Prvé metre vykopali v roku 1960, prácu sa podarilo dokončiť až v uplynulých dňoch. V tuneli nie sú takmer žiadne ozdoby, archeológovia a archeologičky našli červené nápisy na schodoch, ktoré sú podľa nich vo výnimočne dobrom stave, kresby hadov a inštrukciu pravdepodobne od architekta v znení: “Rám dverí posuňte vyššie a priechod urobte širší”. Okrem toho objavili figuríny. “Dúfali sme, že poklady faraóna Setiho I. sú tu. … Ale dosiahli sme koniec tunela, pričom sme použili vedecké metódy, a nenašli sme nič,” uviedol archeológ a regionálny riaditeľ Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Mustafa Waziri. Stavba tunela sa podľa najnovších zistení náhle prerušila po tom, čo starovekí robotníci vykopali 174 metrov. Podľa generálneho tajomníka rady Zahiho Hawassa, práce možno prestali po úmrtí faraóna Setiho I., ktorý podľa všetkého jeho vykopanie nariadil. “Myslím, že dole plánovali postaviť ďalšiu pohrebnú sieň. Zrazu prestali,” dodal Mustafa Waziri.

    Informáciu zverejnila webová stránka http://www.nationalgeographic.com.

Comments are closed.