Sýrska armáda ničí starobylé mesto Palmyra a jeho pamiatky

Palmyra, ostreľované rímske ruiny, zdroj: Global Heritage Fund

Násilie, ktoré v Sýrii vypuklo už pred rokom je dostatočne frekventovanou témou v médiach. Už menej známy je fakt, že tomuto konfliktu padajú za obeť aj kultúrne pamiatky. Niekedy sú ohrozené celé súbory pamiatok, ako napríklad v starobylom meste Palmyra.
Až do februára sa tomuto mestu vyhýbalo násilie, ktoré vzplanulo po celej Sýrii. Nakoniec sýrska armáda obsadila citadelu s výhľadom na moderné mesto a rímske ruiny. (Niektoré miesta nestrácajú svoju strategickú hodnotu po tisícročia). Vojaci z citadely ostreľujú mesto, pričom často si túto streľbu odnesú práve rímske ruiny. Pred povstaním bola Palmyra jednou z najväčších atrakcií Sýrie, teraz sa zmenila na strelnicu. Podľa obyvateľov mesta, ktorým sa podarilo ujsť, armáda rímske ruiny ostreľuje guľometmi a tankami pri akomkoľvek náznaku pohybu. Zostáva dúfať, že konflikt v krajine utíchne a ľudia aj pamiatky si vydýchnu.
Palmyra, kedysi známa ako “Nevesta púšte”, stála na križovatke niekoľkých civilizácií a bola dôležitou zastávkou karaván na hodvábnej ceste. Zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO bola v roku 1980.
Zdroj: Global Heritage Fund

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Svetové kultúrne dedičstvo v Číne

Svetové kultúrne dedičstvo v Číne je názov fotografickej výstavy v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Farebné fotografie predstavujú Veľký čínsky múr, najväčší vojenský obranný objekt vybudovaný v staroveku, ktorý je od roku 1987 zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Jordánsko: Reštaurátorom sa v Petre podarilo odkryť nástenné maľby

Po troch rokoch reštauračných prác sa odborníkom podarilo odkryť farebné nástenné maľby a niekoľko z mála zachovaných príkladov dvetisíc rokov starého helenistického umenia. Tieto umelecké prejavy sa nachádzajú v kaňone Siq al-Barid, známom ako “Malá Petra” vzdialenom približne päť kilometrov od známej jordánskej archeologickej lokality Petra. Maľby boli celé storočia zahalené nánosom sadze z beduínskych táborových ohňov a reštaurátori sa spočiatku domnievali, že ich rekonštrukcia bude nemožná. “V skutočnosti to bolo dosť vyčerpávajúce. Nepredstavovali sme si, že by sme mohli túto maľbu vyčistiť. Spočiatku sme sa domnievali, že to bude nemožné,” uviedol odborník na reštauračné práce Stephen Rickerby.