Synagógu v Liptovskom Mikuláši počas leta navštívilo viac ako 3 000 turistov

Obrázok k článku

Mestské Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši zaznamenalo počas letnej turistickej sezóny nárast počtu návštevníkov. Podľa riaditeľa múzea Jaroslava Hrica k pozitívnym číslam prispelo oživenie hlavnej expozície, fotostena so zbojníckym motívom alebo tóny verklíka. „Podstatný nárast návštevnosti má na svedomí určite i globálna situácia, keď sa pre potenciálne hrozby v zahraničí mnoho Slovákov rozhodlo uprednostniť dovolenku vo svojej vlasti a objavovať prírodné a historické krásy Slovenska,” vysvetlil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

 

Počas júla a augusta zavítalo do synagógy v meste viac ako 3 000 turistov, čo predstavuje tretinový nárast. „Do tohto počtu nerátame účastníkov celej série príležitostných podujatí. Keby sme pripočítali odhadom aj 700-členné publikum tradičnej akcie Mosty – Gesharim či viacero ďalších tematických koncertov, boli by štatistiky ešte výraznejšie,“ spresnil Blcháč.

 

„Plynule sme sa preniesli do obdobia školských exkurzií. V tejto súvislosti stojí pred nami náročná výzva ako prilákať ešte oveľa viac školákov na starú Hodžovu faru s expozíciou Tatrína a Žiadosti slovenského národa či do rodného domu Rázusovcov,“ dodal Hric.

 

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši v minulom roku oslávilo 60. výročie vzniku. Sídli v barokovej budove prvého stoličného domu a patrí medzi najvýraznejšie mikulášske domy. Svoju súčasnú podobu získala prestavbou pôvodne renesančného meštianskeho domu. Stoličným a súdnym zasadnutiam slúžila do roku 1793. Múzeum patrí medzi najstaršie kultúrne inštitúcie v Liptovskom Mikuláši a tiež k najväčším mestským múzeám na Slovensku. V súčasnosti má v správe expozície Kapitol z histórie mesta, Mikulášsku mučiareň, Tatrín, Rodný dom Rázusovcov a Synagógu. Za posledných 20 rokov prešlo expozíciami múzea viac ako 440-tisíc milovníkov histórie a kultúry.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Jánošíka súdili v inej budove než sa predpokladalo

Juraja Jánošíka súdili v Pongrácovskej kúrii a nie v dnešnej budove Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši (Hanzelyho dom). Toto presvedčenie vyslovil historik a archivár Ferdinand Uličný z Ploštína. „Radnica sa po konzultácii s Krajským pamiatkovým úradom a viacerými historikmi rozhodla premiestniť pamätnú tabuľu dokumentujúcu miesto súdu Jánošíka z múzea na Pongrácovskú kúriu. Podstatné je, že tabuľa ostáva v našom meste, pretože v Mikuláši Jánošíka skutočne súdili,“ konštatoval primátor Ján Blcháč.