Synagógu v Bytči zachránili pred exekúciou, slúžiť bude kultúre

Obrázok k článku

Kultúrnym nadšencom sa podarilo zachrániť bytčiansku synagógu pred exekúciou i prípadným zbúraním. Po rekonštrukcii bude slúžiť ako galéria, koncertná sála či múzeum. Občianske združenie Na záchranu bytčianskej synagógy prevzalo záväzky voči majiteľovi pozemku, aj záväzky, ktoré vznikli v rámci exekučného konania, a následne celý dlh vyrovnalo. „Aby sa situácia nezopakovala, požiadali sme o pomoc mesto Bytča. Poslanci odsúhlasili, že mesto pozemok odkúpi za 25 900 eur a uzatvorí s Občianskym združením Na záchranu bytčianskej synagógy zmluvu o výpožičke,“ uviedol predseda občianskeho združenia Michal Filek.

 

Majiteľom synagógy bolo doposiaľ Občianske združenie Biblické centrum, ktoré viedlo spor o nájomné s podnikateľom, ktorý vlastnil pozemok pod synagógou. Po vyplatení exekúcie darovalo Biblické centrum synagógu združeniu Na záchranu bytčianskej synagógy. „Situácia je dnes taká, že vyplatením dlhu bolo zastavené exekučné konanie a budova synagógy už de facto prešla do majetku Občianskeho združenia Na záchranu bytčianskej synagógy. Je to výborná správa, pretože opäť môžeme žiadať o granty a dotácie a synagógu zrekonštruovať podľa schválenej projektovej dokumentácie,“ dodal Filek.

 

Synagóga bude po rekonštrukcii slúžiť ako galéria, koncertná sála, múzeum, ale tiež ako komunitný priestor na stretávanie sa tvorivých ľudí. „Zrekonštruovaná synagóga nebude mať náboženský význam. Jej rekonštrukciou si ale chceme uctiť aj pamiatku židovských spoluobčanov, ktorí ju vybudovali a tvorili históriu nášho mesta,“ povedal predseda Občianskeho združenia Na záchranu bytčianskej synagógy Michal Filek. Synagógu chce združenie rekonštruovať postupne z grantov a verejnej zbierky.

 

Už budúcu sobotu 28. mája bude synagóga hostiť časť programu Bytčianskeho zámockého dňa. Návštevníci okrem prehliadky v nej uvidia aj divadelné predstavenie Matilda a Anna v podaní Dramaťákov zo Základnej umeleckej školy Bytča.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Ružomberok podá projekt na obnovu synagógy

Ružomberská radnica chce v tomto roku získať 1,3 mil. € z eurofondov na rekonštrukciu židovskej synagógy. Potvrdil to primátor mesta Michal Slašťan. “Po rokovaní s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Pavlom Frankom sme sa dohodli, že zväz objekt synagógy predá mestu za symbolické euro. Správcom budovy musí byť nezisková organizácia,” vysvetlil.