Synagóga vo Vrbovom možno opäť zmení majiteľa

Obrázok k článku

Mestu Vrbové sa vráti do vlastníctva 50-percentný podiel synagógy, odkúpi ju za symbolickú sumu od nadácie Synagóga Vrbové. Nie je však jasné, ako dlho v majetku mesta ostane, podľa primátora Ivana Borovského totiž o synagógu prejavili záujem podnikatelia z Bratislavy. Odkúpiť chcú aj druhú polovicu, ktorú v súčasnosti vlastnia súkromní majitelia, a synagógu využívať na kultúrno-spoločenské účely.

Podľa Borovského na podnikateľov synagóga urobila dobrý dojem a v ich prospech je, že už zrekonštruovali kaštieľ na juhu Slovenska. Všetko je však v štádiu rokovaní. „Najskôr musíme dostať 50-percentný podiel na list vlastníctva, ďalší postup bude v rukách mestského zastupiteľstva,“ zhrnul primátor. Do úvahy podľa neho prichádza aj iné riešenie, ktorému však nie je príliš naklonený. Jeden z poslancov totiž navrhol odkúpenie aj druhej polovice do vlastníctva mesta, čo by znamenalo, že by na jej obnovu mohli získať eurofondy. Vzhľadom na náročnosť rekonštrukcie však nie je isté, že by bola vypísaná vhodná výzva. Rekonštrukcia by podľa odhadov stála viac ako dva milióny eur. „Interiér zdobia vzácne fresky, nie je isté, že na Slovensku takých reštaurátorov vôbec máme,“ vyjadril sa primátor. Využitie synagógy na kultúrno-spoločenské účely odobrila aj židovská obec. Po vynesení artefaktov už totiž prestala byť svätým miestom.

Synagóga vo Vrbovom pochádza z 19. storočia a postavili ju v exotickom maurskom slohu. Náboženským účelom neslúži už takmer 70 rokov. Objekt je v zlom technickom stave, je však zakonzervovaný a má vymenenú strechu. V roku 2006 kúpila 50-percentný podiel mesta za symbolickú sumu sto korún spoločnosť Royal Garden na čele so židovským podnikateľom Michaelom Josephom Karbanom. Spoločnosť sa zaviazala zrekonštruovať objekt do konca roka 2009. Nestalo sa tak a svoj podiel previedla na nadáciu, od ktorej ju teraz získa mesto.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Historický park a severné krídlo kaštieľa sa dočkajú obnovy

Historický park pri Neogotickom kaštieli v Galante sa dočká revitalizácie. Podľa hovorcu mesta Petra Koleka boli v týchto dňoch úspešní s projektom, ktorý rieši osvetlenie, ohradenie parku, detské ihrisko, pódium či drobnú architektúru. Cieľom je, aby obyvatelia mohli aj naďalej park využívať ako oddychovú zónu. Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia severného krídla kaštieľa, v ktorom mesto plánuje zriadiť galériu. Celkovo mesto získalo z eurofondov viac ako dva milióny eur. Park z druhej polovice 19. storočia pozostáva z množstva stromov a kríkov veľkej historickej, mikroklimatickej, biologickej a architektonickej hodnoty, nechýbajú ani exotické dreviny. Všetku zeleň v rámci projektu zrekultivujú a prísun vody zabezpečí automatický závlahový systém.

Sereď príde o synagógu, potrebuje telocvičňu

SEREĎ – Synagógu v Seredi ako jedinú zachovanú v okresoch Galanta a Šaľa zbúrajú. Miesto nej postavia telocvičňu. „Objekt synagógy, priľahlá budova a pozemky sú vlastníctvom Telovýchovnej jednoty Lokomotíva. Dnes máme deväť basketbalových družstiev, pre ktoré chceme postaviť priestor s riadnymi parametrami,“ vysvetľuje tajomník TJ Albert Kudela.