Symbol luxusu slúži kúpeľným hosťom už sto rokov

Thermia Palace

Dominanta piešťanských kúpeľov, architektonický secesný skvost a symbol luxusu – hotel Thermia Palace, slúži kúpeľným hosťom už sto rokov. Celoročnú výstavu k výročiu hotela otvoria v jeho priestoroch večer 20. januára. Podľa Jany Štefečkovej Beňačkovej zo Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany vystavené budú predovšetkým fotografie z minulosti slávneho hotela, ktorý hostil popredných svetových vládcov, umelcov či prezidentov.

Začiatkom minulého storočia sa bratia Ľudovít a Imrich Winterovci, vtedajší nájomcovia kúpeľov, odhodlali rozšíriť bežnú klientelu aj o predstaviteľov šľachty a buržoázie. Začali uvažovať o výstavbe reprezentačného hotela, aký dovtedy v Piešťanoch nebol. V septembri 1910 začali Winterovci v mimoriadne ťažkých podmienkach, medzi prameňmi horúcej vody, stavať budúci hotel Thermia Palace, ktorý bol spojený s balneoterapiou Irma. O necelé dva roky bolo dielo budapeštianskych architektov Ármina Hegedűsa a Henricha Böhma dokončené.

Aj keď samotný hotel je umeleckým dielom, umenie skrýva aj v interiéri. V októbri 2000 sa dostala do sveta správa o krádeži veľkorozmerného obrazu Alfonsa Muchu z jedálne hotela. Mucha dielo venoval kúpeľom z vďaky za liečbu svojej dcéry. Pátranie Interpolu a vynikajúca práca českej polície sa skončili úspechom a obraz sa o šesť rokov vrátil na svoje miesto.

Najlepšou reklamou každého hotela sú prominentní hostia. Prvým bol bulharský cár Ferdinand I., hosťami Thermia Palace boli aj československý prezident Edvard Beneš, ruský operný spevák Fjodor Ivanovič Šaljapin, kráľ českých komikov Vlasta Burian, množstvo ďalších umelcov, športovcov či vládcov. V roku 2008 sa v Thermii Palace uskutočnilo rokovanie prezidentov krajín Visegrádskej štvorky.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články