SVIDNÍK: Mesto reparuje umelecké diela

Obrázok k článku

Mesto Svidník sa postupne snaží o reparáciu umeleckých diel z minulosti, ktoré majú ambíciu byť zaradené medzi pamätihodnosti mesta. Ostatným počinom v tomto smere je rekonštrukcia prístrešku na priečelí jedného z obchodných domov s cieľom zabezpečiť uchovanie keramickej mozaiky, ktorá ju zdobí. Informovala o tom hovorkyňa svidníckej radnice Kristína Tchirová.

 

Práce na prístrešku iniciovala na základe podnetu občanov poslankyňa Marcela Ivančová. Na prístrešku sa opravila stierka, strecha i dlažba. Dokončená bola aj maľba prístrešku. Rekonštrukciu realizovala firma D stav, s.r.o v hodnote 2,5 tisíc eur. Samotná mozaika má výšku 280 cm a šírku 557 cm. Ide o keramické dielo z roku 1966. Jeho autormi sú maliari Miroslav Cipár a Juraj Kresila a svidnícka radnica a zastupiteľstvo sa zaoberajú zaradením tejto keramickej mozaiky medzi pamätihodnosti mesta. Zatiaľ má mesto Svidník zaevidovaných 14 hmotných nehnuteľných pamätihodností, jednu hmotnú hnuteľnú pamätihodnosť a desať nehmotných pamätihodností. Ako uviedla Tchirová, záujmom mesta je ochrana kultúrnohistorickej hodnoty pamätihodností, ako aj zachovanie a zlepšovanie ich stavu. „Citlivým prístupom k zachovaniu umeleckých diel chce mesto uchovať hodnotu týchto diel aj pre ďalšie generácie a tým odovzdať dedičstvo v čo najlepšom stave,“ uviedla Tchirová.

 

Aj preto nechala radnica v minulom roku reparovať nástennú maľbu s ľudovým motívom v novozrekonštruovanom Dome kultúry. Figurálny motív má veľkosť 12 x 3,7 metra a jeho tvorcami boli ešte v v rokoch 1963-64 Mikuláš Dic a Andrej Gaj. Títo umelci vytvorili aj sgrafito na amfiteátri vo Svidníku. O reparáciu sa postaral akademický maliar a rodený Svidníčan Pavel Michalič. Ambíciou mesta v budúcom roku je dať vynovený šat aj ďalšiemu umeleckému dielu nachádzajúcemu sa na budove obchodného centra, ktorého autormi sú Cipár s Kresilom. „V období vegetačného pokoja mesto pripravuje výrez stromov, ktoré sgrafito clonia a ktoré už ohrozujú základy budovy a plánuje pristúpiť k samotnej reparácii diela v jarných mesiacoch,“ uviedla Tchirová. Sgrafito je tvorené grafickou umeleckou technikou, pri ktorej dielo vzniká vyškrabávaním do viacvrstvovej hladenej omietky.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články