Svetové kultúrne dedičstvo v Číne

Svetové kultúrne dedičstvo v Číne je názov fotografickej výstavy v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Farebné fotografie predstavujú Veľký čínsky múr, najväčší vojenský obranný objekt vybudovaný v staroveku, ktorý je od roku 1987 zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi unikátne stavby patrí jedna z najstarších veľkých architektúr na svete Veľký múr Jiankov, podobne ako jedna z najväčších turistických atrakcií, vyše 6700 km dlhý Veľký múr Jinšanling. Zakázané mesto – cisársky palác dynastií Ming a Qing je tiež snímaný z vtáčej perspektívy, ale spoznávame ho aj detailnejšími zábermi budov a interiéru. Terakotová armáda považovaná za ôsmy div sveta a jeden z najväčších archeologických objavov 20. storočia je súčasťou Mauzólea prvého cisára dynastie Qin. Mauzóleum budovali od roku 246 pred n. l. do roku 208 n. l. a bolo prvé cisárske múzeum v čínskej histórii. Starodávne mesto Pingjao s rozlohou 2,25 hektára má dobre zachované múry, starobylé ulice a uličky, chrámy a obytné časti, v ktorých od 14. storočia žije 42 000 ľudí a je od roku 221 pred n. l. doteraz okresným mestom.
Výstava potrvá do 24. februára.


Zdroj: TASR

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Veľký čínsky múr pod lupou vedcov

Čína onedlho začne terénny výskum Veľkého čínskeho múru, ktorý je súčasťou ambiciózneho plánu ochrániť obrovskú stavbu pred ďalším poškodzovaním. Dvojročný projekt, ktorý zahŕňa použitie laseru a lokalizačných systémov, je považovaný za najrozsiahlejšiu štúdiu, akú kedy na Veľkom čínskom múre urobili.

Svetové dedičstvo očami detí 2008

Pri príležitosti zápisu mesta Banská Štiavnica a technických pamiatok jeho okolia do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO organizuje mesto Banská Štiavnica po dobrých skúsenostiach z minulosti už XIV. ročník medzinárodnej súťaže žiakov škôl všetkých miest vyhlásených za svetové dedičstvo.