Svet farieb v Banskej Štiavnici.

Obnova.sk Fotografia

Silvia Šujanová, www.obnova.sk
Mesto prastarých baní a šácht, v ktorom ľudia po stáročia žili viac pod zemou ako na jej povrchu, mesto historických stavieb poznamenaných časom a ľudskou ľahostajnosťou, mesto v obkľúčení sopečných hôr, toto zatracované a zároveň milované mesto sa prebúdza vo farbách. Farby do mesta prináša každoročne jar, leto ich umocňuje a sýti. Tohto roku sú však farby v meste viditeľnejšie. A to nielen vďaka opravám historických domov v centre mesta, farby ožívajú v tvorbe dvoch mladých štiavnických výtvarníčok.

Obnova.sk Fotografia

Ida Slováková a Katarína Chrústová si Štiavnicu vybrali (alebo si ona vybrala ich?) a chcú tu tvoriť a žiť. Žiť v tvorbe, vo farbách. Kto do mesta zavíta v týchto dňoch, rozhodne by mal navštíviť vychýrenú čajovňu v Klopačke. Práve tam vystavujú svoje najnovšie patchworkové práce. Možno si poviete : toto tu už bolo, knihy o patchworku sa objavili na pultoch našich kníhkupectiev a rovnako aj viaceré časopisy uverejnili niekoľko článkov o tejto technike práce s textíliou a jej pretváraním na umelecké dielo. A možno sa niektorí z nás aj nechali inšpirovať a vyskúšali si „hru s farebnými handričkami“ na vlastnej koži, či na vlastnej trpezlivosti.

Obnova.sk Fotografia

Patchwork v tvorbe Kataríny a Idy však nie je len technikou výroby dekoračných predmetov. Zvolili si ho ako jazyk, v ktorom ku nám hovoria. Vravia o červenej, farbe života a dynamiky, o modrej, ktorá otvára obzory, o zelenej, čo harmonizuje a lieči dušu, o žltej, ktorá prežiari naše myšlienky, ružovej, ktorá rozveseľuje, či o fialovej, ktorá dodáva nádej. Tieto a mnoho iných farieb nájdete vedľa seba v nečakaných kombináciách a tvaroch, ktoré sa len akoby mimochodom sformovali do mäkkých vankúšov a prikrývok. Rovnako však môžu fungovať ako obrazy, zavesené na stene, či ako priestorové umelecké inštalácie, hoci aj nedbanlivo pohodené na posteli.

Obnova.sk Fotografia

Jazyk farieb patchworkových prác Idy a Katky je jazykom rozprávok z Tisíc a jednej noci, pripomenie nám príbehy starých mám, vôňu miesta za pecou, ale aj lákavú vôňu orientu a dobrodružstva ďalekých ciest. Je to jazyk univerzálny. Stačí sa len naladiť a počúvať príbeh, ktorý ku vám bude hovoriť z vlastného vnútra. Váš osobný príbeh. Cesta k nemu môže viesť aj cez štiavnickú čajovňu – Klopačku, kde klopú na farebnejšie časy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Farba (základy)

Čo je farba
Slovom farba označujeme predovšetkým všetky látky, ktoré sú schopné odrážať svetelné lúče určitých vlnových dĺžok. Ak tieto lúče dopadajú do oka, vyvolávajú v ňom popud, na základe ktorého vznikne v mozgu vnem farby. Farba, ako iste vieme, môže vzniknúť i mnohými inými spôsobmi, a preto pod farbou budeme rozumieť aj všetky úkazy, ktoré sa môžu označiť ako farebný pocit alebo farebný vnem.
Pod pojmom farba sa dá tiež aj rozumieť zrakový pocit, ktorý závisí od vlastností a stavu zrakového orgánu pozorovateľa, od podmienok pozorovania a od jeho psychického stavu.

Made in Slov(i)ensko

Pod názvom Made in Slov(i)ensko je možné od 19. apríla 2005 v Dizajn štúdiu ÚĽUV vidieť najnovšiu tvorbu slovenských a slovinských textilných výtvarníčok venujúcich sa textilnému dizajnu.