Švédsky Viggen obohatil zbierku Leteckého múzea

KOŠICE 11. septembra (SITA) – Do zbierky Leteckého múzea v Košiciach pribudlo dnes švédske stíhacie lietadlo Viggen 37 vo fotografickej prieskumnej verzii. Stalo sa tak v poradí už 16. lietadlom v zbierke tzv. prezidentských darov. “Toto lietadlo je symbolom rozvíjajúcej sa švédsko-slovenskej spolupráce. Teším sa spolu s vami, že bude ozdobou tunajšieho múzea,“ povedala švédska veľvyslankyňa na Slovensku Cecilie Julin. Dodala, že možno raz budú na Slovensku lietať aj stíhačky Gripen. Exprezident SR Rudolf Schuster uviedol, že v Medzeve počas návštevy švédskeho kráľa Gustava nielen kuli rýle, ale aj seriózne rokovali, pričom darovanie Viggenu je jedným z výsledkov. Podľa riaditeľa Slovenského technického múzea v Košiciach Eugena Labaniča je dar o to vzácnejší, že vo verzii pre fotografický prieskum bolo vyrobených len 28 takýchto strojov.

Lietadlo priletelo do Košíc plne funkčné po vlastnej osi, kde z neho mechanici vymontovali supersonický motor. Viggen vo verzii pre fotografický prieskum nebol vybavený radarom, ani inými zbraňovými systémami, ale má namiesto nich namontovaných až sedem rôznych fotografických kamier a špeciálny systém na prenos získaných dát.
Podľa Labaniča do zbierky leteckého múzea pravdepodobne pribudne prototyp lietadla Tallon AT-38 od amerického prezidenta a USA Air Force. Zbierku by mal obohatiť Antonov z Nemecka a ďalšie lietadlo z Ukrajiny.

(SITA, ič;mt), 0143

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zbierku leteckého múzea rozšíril Polikarpov Po-2

KOŠICE 24. augusta 2004 (SITA) – Funkčné lietadlo Polikarpov Po-2, dar ruského prezidenta V. Putina a Ruskej federácie (RF) leteckej expozícii Slovenského technického múzea (STM), rozšírilo zbierku tzv. prezidentských lietadiel. Dar na košickom letisku dnes slávnostne prevzali od radcu Veľvyslanectva RF Jurija Cingovatova riaditeľ STM Eugen Labanič a exprezident Rudolf Schuster.

Do zbierky lietadiel STM pribudol kukuruznik

KOŠICE 7. júna 2004 (SITA) – Zbierka expozície letectva Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach sa opäť rozrástla. V poradí 45. lietadlom v zbierke je ruský stroj Polykarpov II so širokospektrálnym využitím, ktorý Rusi prezývajú aj kukuruznik – kukuričník, pretože sa používal v poľnohospodárstve. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ STM Eugen Labanič, “okrem Polykarpova, ktorého mechanici práve vykladajú, sme dnes dostali od USA americké prúdové lietadlo F 105 s dvojmiestnym kokpitom v úprave pre výcvik pilotov.“

V Leteckom múzeu pribudla balistická raketa z Ukrajiny

KOŠICE 3. januára 2004 (SITA) – Medzikontinentálna balistická raketa, ktorú Slovenskému technickému múzeu (STM) daroval ukrajinský prezident Leonid Kučma, bude novým unikátnym exponátom Leteckého múzea v Košiciach. Ukrajinskí mechanici dnes v areáli múzea začali montovať korpus rakety dlhý 23 metrov.

Leteckému múzeu darovalo Belgicko vrtuľník

KOŠICE 14. októbra 2004 (SITA) – Vojenský vrtuľník Alouette 2 pribudol do tzv. galérie prezidentských lietadiel Leteckého múzea, ktoré je súčasťou Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach. Exponát ako dar Belgického kráľovstva odovzdal vo štvrtok zástupcom múzea belgický veľvyslanec Olivier Belle a vojenský atašé José Warnez.
Letecké múzeum je v súčasnosti neprístupné pre verejnosť, pretože sa v jeho areáli stavajú dva výstavné hangáre, pričom v jednom z nich má byť galéria. Hangár má stáť okolo 19 miliónov korún a v súčasnosti už na stavbe preinvestovali vyše dvanásť mil. Sk. Letecké múzeum majú sprístupniť verejnosti v máji na budúci rok.