Svätá zem: Objavili palác kráľa Dávida?

Vo východnom Jeruzaleme objavili archeológovia pri vykopávkach pravdepodobne palác kráľa Dávida. Nález zvyškov stavby sa nachádza v tzv. Dávidovom meste, na vŕšku južne od starého mesta. Archeologička Eilat Mazarová si je istá, že objavila dom, na ktorého stavbu poslal fénický kráľ Hiram v Týre stavebný materiál a remeselníkov (2 Sam 5,11 a 1 Krn 14,1).
Archeológ Gabriel Barkay z Univerzity Bar-Ilan vyhlásil, že ide o veľmi významný objav, pretože doteraz máme iba málo podložených poznatkov z obdobia vlády kráľa Dávida. Vedci sa domnievajú, že na základe kúskov keramiky z Dávidovho mesta objavili dôkaz o paláci kráľa Dávida, ktorý vládol v období od r. 1004/03 do 965/964 pred Kristom.

Zdroj: KATH-NET/-zg-TK KBS

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Jeruzalem: Objavili dôkaz o Šalamúnovom chráme?

KP / TK KBS, marec 2003 – Tabuľka z pieskovca z juhu Jordánska alebo z oblasti Mŕtveho mora obsahuje desať riadkov textu v prvej osobe. Kráľ Joas, ktorý v 9. storočí pred Kristom 40 rokov vládol v Jeruzaleme, sa v nápise chváli za renovovanie jeruzalemského chrámu. Táto scéna je podrobne popísaná v Starom zákone v 12. kapitole 2. Knihy kráľov. Text nápisu je podľa objaviteľov sčasti totožný so slovami biblického opisu.

Jad Avšalom v Jeruzaleme

Monument Jad Avšalom v Jeruzaleme, uctievaný po celé stáročia ako židovské sväté miesto, je podľa vedcov kresťanským náhrobkom otca Jana Krstiteľa. Archeológ Joe Zias prečítal doteraz prakticky nerozlúštiteľný nápis na stĺpe.