Švajčiarske múzeum vrátilo rituálnu masku späť do Tanzánie

Predstavitelia švajčiarskeho múzea Barbier-Mueller vrátili Tanzánii rituálnu masku kmeňa Makonde, ktorú získali pred 25 rokmi. Dôvodom bol fakt, že túto masku pôvodne z Tanzánie ukradli, o čom však v čase jej kúpy predstavitelia múzea nevedeli.

Masku ukradli v roku 1984 z Národného múzea Tanzánie v meste Dar es Salám neznámi lupiči a rok neskôr ju zakúpilo múzeum Barbier-Mueller v Ženeve. V roku 1990 upozornil vedenie múzea nemenovaný taliansky profesor, že maska môže pochádzať z lúpeže v múzeu v Tanzánii. Predstavitelia múzea Barbier-Mueller preto informovali Medzinárodnú radu múzeí a spoločne začali pracovať na vrátení masky do krajiny jej pôvodu.


Slávnostné vrátenie masky sa uskutočnilo v pondelok 10. mája 2010 v Paríži.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Krádeže obrazov – prierez

28. augusta 2004 (SITA/AFP) – Minulú nedeľu bol z múzea v nórskom Oslo ukradnutý obraz Edvarda Muncha Výkrik. Iný z jeho obrazov bol ukradnutý už v roku 1994 z Národnej galérie v Oslo, neskôr sa však našiel. Tu je stručný prehľad najznámejších krádeží obrazov od roku 1985.

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.