Súťaž na rekonštrukciu Reduty zrušili pre zmeny cien

Užšia súťaž na rekonštrukciu bratislavského sídla Slovenskej filharmónie (SF) – Reduty bola zrušená pre zvýšenie nákladov na stavbu. Dôvodom podľa vyhlasovateľa súťaže – Ministerstva kultúry (MK) SR je, že sa “podstatne zmenili okolnosti, na základe ktorých bolo verejné obstarávanie vyhlásené”. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca MK SR Jozef Bednár, vláda ešte v roku 2002 schválila náklady na rekonštrukciu vo výške 712 miliónov korún s DPH. V roku 2005 sa maximálne náklady na rekonštrukciu upravili na 785,414 mil. Sk, pričom sa vychádzalo z cien roku 2004, čo potvrdila aj štátna expertíza. Protokol štátnej expertízy sa nedá zmeniť a preto MK SR nemohlo sumu upraviť. Pred vyhlásením ďalšieho verejného obstarávania na rekonštrukciu bude potrebná nová štátna expertíza na maximálnu cenu celej stavby. Podľa Bednára musia pred vyhlásením novej verejnej súťaže tiež vypracovať materiál na rokovanie vlády, zosúladiť aktuálne potreby filharmónie a prehodnotiť projekt a časový harmonogram stavby.

MK SR vypísalo súťaž na rekonštrukciu Reduty v apríli minulého roka a víťaznú ponuku chcelo vybrať do konca júna, neskôr termín posunulo na koniec októbra 2007. Aj tento termín sa však nedodržal. MK SR ešte začiatkom februára informovalo, že rekonštrukcia sídla SF by sa vzhľadom na jeho havarijný stav mala začať čo najskôr. Jej začiatok však odďaľujú komplikované postupy pri výbere stavebnej firmy, pričom sa ponukové ceny uchádzačov diametrálne odlišovali a ani jedna nezodpovedala znaleckým odhadom súčasnej cenovej úrovne stavebných prác. MK SR súťaž zrušilo koncom februára. Zrušená užšia súťaž na firmu, ktorá mala do roku 2010 zrekonštruovať sídlo SF, bola už tretia v poradí. Aj predchádzajúce dve verejné obstarávania boli zrušené. Pritom prvé zámery rekonštrukcie Reduty boli pripravené ešte v roku 1996.

Informáciu o tom, že MK SR zrušilo tender na rekonštrukciu Reduty a banskobystrickej opery priniesol denník SME vo víkendovom vydaní 1. marca. Ministerstvo môže zrušiť verejnú súťaž, ak sa podstatne zmenia okolnosti, za ktorých bola vyhlásená. V rozhodnutí, ktoré doručilo účastníkom tendra, sa odvolalo na zmeny cien i potrebu “alternatívnych postupov organizácie výstavby” s ohľadom na prevádzku filharmónie.

Ako ďalej informoval denník SME, z troch pôvodne oslovených firiem ponúkla najnižšiu cenu firma Eurobuiling. Konkurenčný Hornex navrhol o 300 miliónov viac. Ministerstvo Eurobuilding vylúčilo pre “neprimerane nízku cenu” a vyhrať mal Hornex. Úrad pre verejné obstarávanie však argumentáciu ministerstva neprijal a v decembri nariadil vrátiť Eurobuilding do súťaže. Po dvoch mesiacoch váhania ministerstvo celú súťaž zrušilo. V priebehu verejného obstarávania, podľa zákona o verejnom obstarávaní, ministerstvo informácie nemohlo poskytovať. Firma Eurobuilding ponúkla najnižšiu sumu aj v súťaži na opravu Štátnej opery v Banskej Bystrici a po štyroch mesiacoch preverovania neprimerane nízkej ceny ju koncom februára vylúčili pre “nedodržanie požiadaviek zo súťažných podkladov”. Eurobuilding sa odvolá, uviedol denník SME.

MK SR v reakcii na zverejnené informácie zdôrazňuje, že verejné obstarávanie na rekonštrukciu Štátnej opery v Banskej Bystrici nie je ukončené, prebieha a jeho víťaz nie je ešte známy. Pripomína, že kritériá na vyhodnotenie nie je možné počas súťaže meniť. “Ako sme už niekoľkokrát zdôrazňovali, v priebehu verejného obstarávania nie je možné poskytovať informácie, preto odmietame konštatovanie, publikované v sobotňajšom SME, že k výberovému konaniu sa ministerstvo odmietalo priebežne vyjadrovať,” dodal hovorca Bednár.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Štátnu operu začnú rekonštruovať ešte tento rok

BANSKÁ BYSTRICA 1. júna 2004 (SITA) – Vyše dva roky plánovaná rekonštrukcia budovy banskobystrickej Štátnej opery (ŠO) by sa mala začať ešte v tomto roku. Po návšteve ŠO, Múzea SNP a Štátnej vedeckej knižnice to dnes v Banskej Bystrici vyhlásil minister kultúry Rudolf Chmel. Uviedol, že v rozpočte ministerstva sa pokúsi nájsť dva-tri milióny na začatie rekonštrukcie a pri rokovaniach o budúcoročnom rozpočte bude presadzovať zvýšenie kapitálových prostriedkov pre ŠO. Chmel konštatoval, že je smutný z dezolátneho stavu, v akom budova ŠO je. Verí, že do troch rokov sa ju podarí komplexne zrekonštruovať.

Cena rekonštrukcie Reduty sa zvyšuje

Rekonštrukčné a reštaurátorské práce bratislavského sídla Slovenskej filharmónie budú stáť o 5 308 164 eur bez DPH viac. Rozhodlo o tom vlani v decembri Ministerstvo kultúry (MK) SR na základe verejného obstarávania bez výzvy na súťaž. Ponuku ako jediní doručili súčasní stavebníci rekonštrukcie Reduty – spoločnosti ViOn, a.s. Zlaté Moravce (líder skupiny dodávateľov) a Villard – združenie pre reštaurovanie a obnovu pamiatok, v.o.s. Bratislava.