Súsošie sv. Cyrila a Metoda v Komárne a jeho osud

Súsošie Sv. Cyrila a Metoda už stojí v Komárne na novom mieste. V piatok večer ho premiestnili z priečelia Domu Matice slovenskej doprostred kruhového objazdu na Námestí Kossutha. Objazd vznikol nedávno z križovatky najrušnejších ciest vedúcich smerom do Bratislavy, resp. na most do Maďarska a na most cez Váh. Sochu by mal v nedeľu slávnostne odhaliť premiér Robert Fico.

Strana maďarskej koalície považuje spôsob umiestnenia sochy za dehonestovanie odkazu sv. Cyrila a Metoda. “Spôsob umiestnenia sochy je charakteristický pre chápanie aplikovania moci odchádzajúcej vlády, pričom obchádzaním platných zákonov, realizovaním utajovaných zámerov umiestnenia sochy a aroganciou moci sa nedá vybudovať nič pozitívne, takýto proces môže byť považovaný len za nemiestnu provokáciu,” uviedla v stanovisku SMK hovorkyňa strany Eva Dunajská.


Slávnostné odhalenie súsošia je zrejme protiprávne, keďže vedenie mesta o akcii nebolo vopred informované. Uviedol to pre agentúru SITA primátor mesta Komárno Tibor Bastrnák (Most-Híd). “Chystá sa tu nejaký žúr, ale nám to nikto nenahlásil,” povedal primátor. Podľa neho nepovolili na nedeľu žiadne zhromaždenie. Snažil sa oň požiadať známy “bojovník” za autonómiu južnej časti Slovenska János Bósza. Ako však uviedol Bastrnák, Bószova žiadosť nebola kompletná, a tak ho vyzvali, aby ju doplnil. Bósza, ktorý chce ísť protestovať “proti arogancii moci”, tvrdí, že ním zvolané zhromaždenie je jediné nahlásené podľa zákona.


Okolo súsošia sa dlhé roky viedli spory medzi mestom a Maticou. Mesto totiž bolo proti umiestneniu súsošia na miestach, ktoré navrhli matičiari a tak ho tí umiestnili na svoju budovu. Stavebný úrad proti Domu Matice slovenskej začal v júli 2008 pre chýbajúce stavebné povolenie správne konanie, ktoré trvalo tri a pol roka (napisala agentúra Sita, redakcia Obnova.sk predpokladá 3,5 mesiaca) a zastavil ho až v októbri 2008. Súsošie sa tak zlegalizovalo.


Fico vlani v auguste vyzval primátora mesta Komárno Tibora Bastrnáka, aby spolu našli vhodné miesto pre súsošie solúnskych učencov. Minulý rok v septembri sa o novom súsoší spolupatrónov Európy a jeho umiestnení na dôstojnom mieste hovorilo aj na stretnutí Bastrnáka s predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pripravujú sa obmedzenia právomoci miest a obcí pri umiestňovaní pamätníkov

Národniari chcú dosiahnuť, aby obce nemohli odmietnuť využívanie verejných priestranstiev na umiestňovanie pamätných a umeleckých predmetov súvisiacich s históriou, významnými udalosťami a osobnosťami obce. “Návrh zákona týmto reaguje na prípady protiváhy národnostných a iných záujmov, ktoré sa vyskytli v praxi, a to napríklad v meste Komárno v súvislosti s umiestnením súsošia sv. Cyrila a Metoda a v obci Tešedíkovo,” odôvodňujú návrh novely zákona o obecnom zriadení, ktorý predložili do parlamentu, jeho autori Ján Slota, Anna Belusovová, Rafael Rafaj a Ivan Šaško zo SNS.

Odpovede

  1. Re: Súsošie sv. Cyrila a Metoda v Komárne a jeho osud
    No je to dosť ťažké v súčasnej dobe, Žigmunda by asi nikto nemohol použiť na svoje politické ciele.

  2. Nezávidím obyvateľom Komárna.

    Nezávidím obyvateľom Komárna. Neustále sa im niekto snaží stavať v ich meste niečo(súsošie, pamätná tabuľa) čo slúži skôr politickej propagande. Hádam nebude nikto tvrdiť, že súsošie sv. Cyrila a Metoda má na tomto mieste opodstatnenie, lebo Solúnsky bratia na svojej ceste za Rastislavom prekročili Dunaj po Komárňanskom moste :D
    S hrôzou očakávam, že sa ich súsošie časom objaví pred Hurbanovským pivovarom, veď kto vie spoľahlivo povedať, či sa tam cestou nezastavili vzpružiť telo a ducha na svojej dlhej ceste :D
    …ale dosť srandy
    Myslím si, že by sa mali stavať sochy, ktoré neslúžia výhradne politickým cieľom. Veď máme v našich dejinách mnoho významných osobností, na ktoré sa akosi pozabúda. Ako príklad môže poslúžiť osobnosť kráľa Žigmunda Luxemburského. Preč sú doby, kedy bola jeho osoba prezentovaná ako “Liška ryšavá”. Tento panovník je významný i v európskom kontexte, o to viac by sme si ho mali vážiť my. Veď vládol v Uhorsku skoro pol storočia. Nepoznám miesto kde by ako prejav úcty stála jeho socha. Dokonca ani pri jeho hrobe v meste Oradea (Veľký Varadín) v dnešnom Rumunsku.
    Bol by som ale asi dosť naivný, keby som si myslel, že dejiny prestanú byť deformované a zneužívané na politické ciele.

  3. Nedávno som navštívil Komárno

    Nedávno som navštívil Komárno a bol som príjemne prekvapený. Treba opraviť môj predchádzajuci postreh. V centre vzniklo architektonicky mierne gýčové “Nádvorie Európy”. Na tomto námestíčku sa ale nachádzajú sochy znázorňujúce niektorých významných uhorských panovníkov. Medzi nimi je aj kráľ Žigmund. Som úprimne potešený týmto prejavom úcty k naozajstným osobnostiam našich dejín.

    Belo III.

    Karol Róbert z Anjou

    Ľudovít  I. Veľký

    Žigmund Luxemburský

    Mária Terézia

  4. No teda antiK, nezmôžeš sa na

    No teda antiK, nezmôžeš sa na lepší fotoaparát? V protisvetle ten Belo III akoby bol v sukni, a Karol z Anjou v rífľoch. Mária drží distinguovane prsty pravej ruky ako sa na šľachtičnú patrí, ale nemá korunu na hlave? Žigmund s Ľudovítom vyzerajú dobre, štátnicky. A kde je Cyril s Metodom, ani neviem ako dopadli. Súhlasím, že vnucovanie  súsošia je primitívne. Cyril s Metodom by s tým nesúhlasili. Ani my, čo sme ich pochopili. Matičiari nepochopili, že okrem cyriliky nám tí dvaja hovorili aj o pokore. Odkedy je Matica sekularizovaná, o pokore sa nedá hovoriť.

  5. Tie sochy tak vypadajú aj v

    Tie sochy tak vypadajú aj v skutočnosti, zmena foťáku teda nepomôže :D

    Mne sa tie sochy páčia, skôr sú na zlom mieste. Architektúra, ktorá ich obklopuje je dosť priemerná aj keď sa snaží navodiť ilúziu nejakej štýlovitosti. Až dostavajú jeden dom, už ani Karol Róbert, ani Žigmund nepôjdu odfotiť z nejakého rozumného uhlu. Škoda, je to dobrá myšlienka s nevkusným, súčasným, lacným pozadím.

Comments are closed.