Štrnásť Slovákov získa titul Spravodliví medzi národmi

Štrnásť Slovákov získa tento rok in memoriam titul “Spravodliví medzi národmi”. V stredu 27. januára 2010 sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave uskutoční slávnostné odovzdávanie ocenenia “Spravodliví medzi národmi”, ktoré každoročne udeľuje Štát Izrael a Múzeum Jad Vašem v Jeruzaleme. Tento rok si práve v tento deň pripomenieme aj 65. výročie oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime.

V roku 1963 spustilo Múzeum Jad Vašem v mene židovského obyvateľstva celosvetový projekt priznávajúci titul “Spravodliví medzi národmi” Nežidom, ktorí boli počas holokaustu ochotní riskovať svoje životy na záchranu svojich židovských priateľov, spoluobčanov, známych i neznámych. Na základe svedeckých výpovedí a historických dokumentov bolo doteraz ocenených takmer 23 000 odvážnych záchrancov z viac ako 44 krajín. Spolu s tohtoročnými ocenenými Slovensko prekročí hranicu 500 “spravodlivých” Slovákov. Slovensko tak v prepočte na jedného obyvateľa patrí medzi krajiny s najvyšším počtom ocenených.


Mená ocenených pribudnú k menám všetkých ostatných ocenených na Múre cti v Záhrade Spravodlivých v Pamätníku Jad Vašem v Jeruzaleme, a zároveň ich príbuzným budú odovzdané špeciálne razené medaily, nesúce ich mená, a čestné certifikáty. Tento rok bude sprievodnou akciou ceremónie aj výstava “Víza pre život”, ktorá rozpráva pozoruhodný príbeh dvadsiatich spravodlivých diplomatov z rôznych krajín, ktorí počas druhej svetovej vojny zachránili životy desiatok tisíc Židov.  


Medzi ocenených zo Slovenska patria Vladimír a Jolana Adamíkovci, Jozef a Mária Borovskí, Tomáš a Alžbeta–Magda Dudáškovci, Pavel a Anna Krahulcovci, Jozef Kurbel, Ján a Mária Porubänovci, Agáta Matúšková (sestra Agáta), Michal a Barbora Zelenayovci.   


Agentúre SITA informácie poskytlo Veľvyslanectvo štátu Izrael.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Schindlerov zoznam je na predaj

Jeden z piatich zachovaných známych rukopisov s menami židov z obdobia II. svetovej vojny, známy ako Schindlerov zoznam, je na predaj. Zoznam, ktorý sa stal predlohou pre nakrútenie rovnomenného oscarového filmu z roku 1993, plánuje newyorský obchodník s pamätihodnosťami Gary Zimet predať za 2,2 milióna amerických dolárov (asi 1,65 milióna eur). Dokument nebudú môcť záujemcovia dražiť, získa ho prvý platca požadovanej sumy. Podľa obchodníka ide o jedinú súkromne vlastnenú kópiu. “Možno ide o najdôležitejší dokument vzťahujúci sa k druhej svetovej vojne,” povedal Zimet.