Strecha stropkovského kaštieľa sa predčasne rozpadáva

Obrázok k článku

Strecha stropkovského kaštieľa preteká. Mesto budovu nedávno rekonštruovalo a využíva ju na reprezentačné účely. Konajú sa v nej mestské zastupiteľstvá, koncerty, slúži tiež ako kongresová sála. Na poschodí v podkroví pred necelým rokom otvorili múzeum a galériu. Ako informoval agentúru SITA hovorca stropkovskej radnice Imrich Makó, strecha bola naposledy opravovaná v roku 1993. Česká firma, ktorá dnes už neexistuje, použila pravdepodobne nekvalitnú škridlu, ktorá počas tejto zimy začala praskať. Mesto ešte nemá vyčíslenú sumu, koľko bude potrebovať na opravu a nemá túto položku ani zahrnutú v rozpočte. Opravu však nechce odkladať.

Kaštieľ je národnou kultúrnou pamiatkou, podľa vyjadrenia prednostu Mestského úradu v Stropkove Ivana Klebana preto chcú osloviť ministerstvo kultúry a pokúsia sa na opravu strechy získať štátnu dotáciu. Ak sa im to nepodarí, budú ju musieť zaplatiť z vlastných zdrojov.

Vedúci múzea a galérie Andrej Nábožný uviedol, že muzeálne exponáty nie sú zatiaľ ohrozené. Strecha preteká nad schodiskom a na chodbe. Ide o miesta, kde sú výklenky a mnoho spojov, ktoré netesnia a prepúšťajú vodu. Praskliny na škridlách sú však na celej streche, ktorá sa predčasne rozpadáva. Kvalita odvedenej práce tiež nebola stopercentná, myslí si vedúci múzea. Prvé mokré fľaky sa objavili po tuhých mrazoch a snežení na prelome starého a nového roka. Nábožný sa obáva letných dažďov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V bašte schátraného kaštieľa chcú vybudovať galériu

Do schátraného mestského kaštieľa v Seredi by sa mal aspoň čiastočne vrátiť život. Občianske združenie Vodný hrad v spolupráci s mestom chce v časti objektu vybudovať galériu. Ako agentúru SITA informoval seredský viceprimátor Peter Rampašek, na projekt žiadali 66 387 od Ministerstva kultúry SR, pričom mesto malo z rozpočtu vyčleniť rovnakú čiastku. Keďže získali len 15 000 eur, aj svoj príspevok znížili na túto sumu. “Takýmto spôsobom chceme pokračovať. Keď v budúcnosti ministerstvo niečo dá, my dáme rovnakú čiastku,“ uviedol Rampašek. Iný názor však má OZ Vodný hrad. “Sme sklamaní postojom mesta. Považujeme ho za ignorantský, keďže kaštieľ patrí mestu, nie ministerstvu,“ uviedol podpredseda rady OZ a vedúci Mestského múzea v Seredi Július Matis. Financie budú podľa neho stačiť len na nevyhnutné opravy vnútorných priestorov kazemát, teda podzemného priestoru pod baštou, a na zabezpečenie objektu. Ďalšie potrebné prostriedky sa budú snažiť získať od sponzorov.