Strecha katedrály je deravá

SPIŠSKÁ KAPITULA – Do katedrálneho Chrámu sv. Martina v Spišskej kapitule zateká. Vzácny architektonický skvost, ktorý je zapísaný do zoznamu kultúrnych a prírodných pamiatok UNESCO, preto urýchlene začali zachraňovať pamiatkari.
Zub času zjavne nahlodal strechu nad objektom. Najviac poškodená je jej južná časť, ktorá je na viacerých miestach prehnitá. Drevené štiepané šindle tu naposledy menili pred 30 rokmi. “Začali sme s obnovou strešného plášťa,” povedal Peter Glos z Krajského pamiatkového ústavu v Prešove.

“Takisto pracujeme na sanácii poškodených častí krovov, ktoré nahrádzame kópiami alebo protézami.” Pamiatkari chcú na celom katedrálnom chráme ponechať autentický šindeľ, na ktorom je prípustná impregnácia proti škodcom, ale nie jeho farbenie. Investorom stavby je Biskupský úrad v Spišskej kapitule. Na najnutnejšie opravy chce vynaložiť 2 milióny Sk. Celková rekonštrukcia strechy románsko-gotickej stavby si však vyžiada podstatne väčšie investície.

Zdroj: Nový Čas

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Do chrámu už nebude zatekať

SPIŠSKÁ KAPITULA – Do katedrálneho Chrámu sv. Martina v Spišskej Kapitule už roky zateká. Strechu opravujú už od roku 2004 a teraz sa končí rekonštrukcia jej severnej strany. Do leta treba položiť ešte niekoľko metrov nových šindľov.