Strašidelné dušičky na hrade Červený Kameň

Obrázok k článku od zora.

Hrad Červený Kameň nad obcou Častá v okrese Pezinok avizuje na Dušičky strašidelný program. Cez predĺžený víkend pozýva na známy príbeh o svete mŕtvych od Tima Burtona Predvianočná nočná mora. Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Červený Kameň tento piatok a v sobotu (1. a 2. novembra) uvedie Burtonom inšpirovanú inscenovanú prehliadku pod názvom Predvianočná nočná mora. Ako ďalej agentúru SITA informoval kultúrno-propagačný manažér Múzea Červený Kameň Ľuboš Haršány, návštevníkov hradu čaká adaptácia svetoznámeho animovaného filmu plného lásky, napätia i humoru každú celú hodinu od 10:00 do 17:00.

 

Netradičná prehliadka zavedie do hradného podzemia, kde sa odohrá dramatická scéna dohodnutej svadby. Podujatie priblíži i atmosféru tajomného podzemia, v ktorom sa bude rozhodovať o živote i smrti. Tí, čo inscenovaný program Predvianočná nočná mora nestihnú v úvode novembra, si ho môžu na hrade Červený Kameň pozrieť aj cez víkend 16. a 17. novembra. Na voľné spracovanie Burtonovho diela ich opäť pozve divadelný kolektív SNM – Múzea Červený Kameň. Príbeh o sláve, moci i láske sa v ich naštudovaní inšpiruje aj históriou hradu a jeho strašidelnými povesťami.

 

Dejiny hradu Červený Kameň sa začali v prvej polovici 13. storočia, keď česká kráľovná – vdova Konštancia Uhorská nechala na svojich majetkoch postaviť hrad. Stal sa známym pod menom Červený Kameň (po nemecky Rothenstein, po maďarsky Vöröskő) alebo tiež Bobrí hrad (nemecky Bibersburg). Najskôr bol hrad kráľovským majetkom, neskôr ho vlastnili viaceré uhorské šľachtické rody, medzi inými Matúš Čák Trenčiansky alebo Turzovci. Od Turzovcov získala hrad bohatá obchodnícka rodina Fuggerovcov. Tí zbúrali starý gotický hrad a na jeho mieste postavili renesančnú pevnosť – bezpečný sklad tovarov, s ktorým obchodovali po celej Európe. Neskôr hrad kúpili Pálffyovci. Žili tu vyše 360 rokov a svoje sídlo ďalej modernizovali. Hrad sa volá Červený, pretože pôvodný kameň kopca – kvarcit, na ktorom ho postavili, má červenú farbu. Použili ho i na viacerých miestach na hrade.

 

Múzeum Červený Kameň sa špecializuje na vývoj bytovej kultúry šľachty a meštiactva na Slovensku. V expozícii múzea si v halách, jedálni, salónoch i v rytierskej sále možno prezrieť dobové interiéry šľachty od renesancie až po secesiu. Zároveň sa dá zoznámiť s pôvodnými priestormi hradu, s lekárňou, salou terrenou (záhradná sála prechádzajúca z interiéru do záhrady) a kaplnkou Nanebovzatia Panny Márie. Súčasťou prehliadky je aj kabinet zbraní. Unikátom hradného múzea je zachovaný obranný systém bývalej renesančnej pevnosti a pivnice, ktoré patria k najväčším v strednej Európe. Viac informácií možno nájsť na webstránke národného múzea http://www.snm.sk alebo na webe samotného múzea http://hradcervenykamen.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede