Stonehenge možno stavali Stredoeurópania

Archeológovia, študujúci telesné pozostatky bohatého lukostrelca nájdené v 4 000-ročnom hrobe odkrytom v blízkosti Stonehenge minulý rok, vyhlásili, že pôvodne pochádzal z oblasti Álp, pravdepodobne súčasného Švajčiarska, Rakúska alebo Nemecka.

Musel byť veľmi významnou postavou v oblasti Stonehenge a je fascinujúce pomyslieť, že niekto z cudzej krajiny, možno súčasného Švajčiarska, mohol zohrávať dôležitú úlohu pri stavbe megalitov – uviedol vo vyhlásení archeológ Andrew Fitzpatrick.
Takzvaného „Amesburského lukostrelca” našli v hrobe asi päť kilometrov od megalitov, pochovaného spolu so 100 predmetmi, vrátane zlatých náušníc, medených nožov a keramiky. Výskumníci označili nález – datovaný do obdobia asi 2 300 rokov pred n. l. a najstarší známy hrob v Británii – ako jeden z najbohatších nálezov doby bronzovej v Európe.
Lukostrelca pomenovali “Kráľom Stonehengeu” pre bohatstvo nájdené na jeho mieste odpočinku, vrátane najstarších zlatých predmetov, aké boli kedy nájdené v Británii. Testy zubnej skloviny prezradili, že sa narodil a vyrástol v oblasti Álp.
Odlišné pomery formy kyslíkových izotopov v chrupe v odlišných častiach sveta a pomer nájdený v tomto chrupe dokazujú, že pochádzal z oblasti Álp, povedal Tony Trueman, archeológ z Wessexu. Je to významný dôkaz, že kultúra importovaná z kontinentu pomohla Britániu vyviesť z doby kamennej – uviedol.

Megalit Stonehenge, postavený v období medzi rokmi 3 000 a 1 600 pred n. l., tvorí prstenec 20-tonových skál na Salisburskej rovine a ročne priťahuje asi 1 milión návštevníkov.
SITA, 11.2.2003

Zdroj: http://www.slovakradio.sk/radioinet/index.html (upravené)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stonehenge bol po stáročia pohrebným miestom

30. mája 2008 – Vedci zistili, že slávna pamiatka Stonehenge slúžila ako pohrebné miesto 500 rokov od svojho založenia. Datovanie spopolnených ľudských pozostatkov uhlíkovou metódou dokázalo, že britský monument bol cintorínom od svojho založenia približne v roku 3000 p.n.l. až do roku 2500 p.n.l.

Odpovede

Comments are closed.