Stonehenge bol po stáročia pohrebným miestom

30. mája 2008 – Vedci zistili, že slávna pamiatka Stonehenge slúžila ako pohrebné miesto 500 rokov od svojho založenia. Datovanie spopolnených ľudských pozostatkov uhlíkovou metódou dokázalo, že britský monument bol cintorínom od svojho založenia približne v roku 3000 p.n.l. až do roku 2500 p.n.l. “Teraz je už jasné, že pohreby boli hlavnou súčasťou Stonehenge vo všetkých jeho hlavných etapách,” uviedol profesor archeológie Mike Parker Pearson z univerzity v Sheffielde, ktorý s pomocou National Geographic Society vedie archeologický projekt Stonehenge Riverside. Doteraz si archeológovia mysleli, že na území pamiatky ľudia pochovávali svojich mŕtvych len v rokoch 2700 až 2600 p.n.l., čiže ešte predtým, než tam umiestnili veľké pieskovcové bloky. Túto teóriu vyvrátil nález množstva spálených kostí a zubov, ktoré boli v jednom z hrobov. Vedci ich datovali do rokov 3030 až 2880 p.n.l. Druhý hrob pochádza z rokov 2930 až 2870 p.n.l., z čias, keď v Stonehenge pribudli gigantické bloky, tvrdí Parker Pearson.

V Stonehenge však nenašiel miesto posledného odpočinku hocikto. Ľudia, ktorých tam pochovávali, pravdepodobne patrili k prominentným členom vtedajšej spoločnosti. “Nemyslím si, že v Stonehenge pochovávali obyčajných ľudí – určite to bolo v tom čase mimoriadne miesto,” domnieva sa Parker Pearson. “Ľudia, ktorých tam pochovali, patrili k veľmi malej a vybranej časti populácie,” dodal. Špecialista na starovekú demografiu Andrew Chamberlain sa domnieva, že to mohol byť dokonca cintorín jedinej elitnej rodiny, možno vládnucej dynastie. Svoju teóriu postavil na fakte, že z raných období Stonehenge pochádza len málo hrobov, ich počet sa však v nasledujúcich storočiach zvyšuje, keď počet potomkov vzrástol. Archeológovia odhadujú, že v Salisbury Plain sa nachádzajú pozostatky 240 ľudí.

Stonehenge je jeden z najzachovalejších pravekých monumentov. Približne v roku 2600 p.n.l. postavili na Salisbury Plain, kde sa už 400 rokov nachádzal kamenný kruh, 80 obrovských kamenných blokov. O dve storočia neskôr pribudli ešte väčšie bloky. Dodnes sa zachovalo len 40 percent pôvodného Stonehenge. Aj napriek tomu sa na 17 neporušených kamenných blokov príde ročne pozrieť 850-tisíc návštevníkov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Stonehenge bol po stáročia pohrebným miestom

    Stonehenge: Nové poznatky
    Vedci už vedia, kedy presne vznikol jeden zo symbolov Veľkej Británie. Obrovské kamenné bloky – Stonehenge, postavili na miesto už v roku 2300 pred Kristom. Podľa vedcov to bolo spirituálne miesto určené na liečenie.
    Viac vo videoarchíve STV – v Správach STV z 22. 9. 2008.

  2. Re: Stonehenge bol po stáročia pohrebným miestom
    Stonehenge získal milióny libier na renováciu okolia
    Dotácia Heritage Lottery Foundation vo výške desať miliónov libier (v prepočte 11,7 milióna eur) predstavuje viac ako tretinu z 27-miliónového projektu na renováciu okolia pamiatky, ktorú každoročne navštívi takmer milión turistov.

    BRATISLAVA 19. novembra (SITA) – Známe anglické turistické lákadlo Stonehenge získalo niekoľkomiliónovú dotáciu na renováciu okolia. Heritage Lottery Foundation venovalo organizácii English Heritage, ktorá jednu z lokalít Svetového dedičstva UNESCO spravuje, desať miliónov libier (v prepočte 11,7 milióna eur). To predstavuje viac ako tretinu z rozpočtu plánovaného projektu, ktorý by mal stáť 27 miliónov libier (skoro 31,7 milióna eur). Stále im však bude chýbať okolo 9 miliónov libier (viac ako 10,5 milióna eur) a neočakávajú teda, že by rekonštrukciu dokončili ešte pred londýnskymi olympijskými hrami v roku 2012. Myslia si však, že aj keď im peniaze stále chýbajú, budú schopní práce dokončiť v roku 2013.

    Kamenný monument, o ktorom sa predpokladá, že v súčasnej podobe vznikol asi pre štyritisíc rokmi, navštívi každoročne takmer milión turistov. Predstavitelia English Heritage plánujú vybudovať vo vzdialenosti viac ako 1,6 kilometra od Stonehengeu nové turistické a vzdelávacie centrá, keďže jediný stánok s občerstvením, ktorý pri pamiatke stojí, neposkytuje dostatočné služby. V pláne majú tiež vytvorenie špeciálneho dopravného systému, ktorým by sa návštevníci dostali na miesto stavby. Terajšie parkovisko pri lokalite by malo byť zatrávnené a cestu, ktorá prechádza v blízkosti kameňov, by mali uzatvoriť.

    Informácia pochádza z webovej stránky http://www.guardian.co.uk.

Comments are closed.