Stĺpček Michala Hrčku: Pestrá stredozem

Obrázok k článku od zora.

Na strednom Slovensku žijem celý život až na pár dlhších pracovných exkurzií po Európe a zvyšku Slovenska.

 

Keď sa menilo usporiadanie krajiny tajne a zároveň márne som dúfal, že sa vrátime k tomu pôvodnému župnému.

 

Vtedy by sme u nás „v strede“ žili na Orave, v Turci a na Liptove a nie v Žilinskom samosprávnom kraji. V Honte, vo Zvolene, v Novohrade, v Tekove a na Gemeri a nie v Banskobystrickom kraji. Ale aj na Spiši, v Nitre a v Trenčíne. Kedysi by okrajom nášho kraja pretekal Dunaj a hore sa týčil najvyšší Gerlachovský štít.

 

Väčšina návštev našej stredozeme súvisí s mojou prácou. Chodím obzerať a potom zachraňovať pamiatky v rôznom štádiu rozpadu. Od stojacich meštianskych domov cez funkčné hrady, zámky a kaštiele až po zrúcaniny týchto stavieb a archeologické náleziská, ktoré si časom celkom prirodzene privlastnila príroda.

 

Na Orave obľubujem náš najnavštevovanejší Oravský hrad, plný krásnych detailov a neskutočnej a najmä autentickej atmosféry.

 

Turiec je plný kaštieľov a kúrií, v 19. storočí sa mu dokonca hovorilo malé Švajčiarsko. Za zmienku stoja pamiatky Kláštora pod Znievom. Málo známy je kláštor s ranogotickým a možno aj starším kostolom. Počas roka stráveného v Slovenskom národnom múzeu v Martine som si obľúbil jeho krásnu a pokojnú záhradu.

 

K Liptovu ako môjmu rodnému regiónu mám osobitý vzťah. Na jeho okraji stojí neobjavený hrad Likava, aj keď o ňom každý počul vďaka básni Sama Chalupku Likavský väzeň. Hrad ukrýva veľa zaujímavých detailov, ktoré budú o pár rokov tiež prístupné verejnosti.

 

Život bežných obyvateľov horských oblastí dokumentuje aj dedinka Vlkolínec. Tu však odporúčam zájsť aj ďalej do bočných častí a na lúky, kde sú roztrúsené pôvabné malé senníky. Kúsok odtiaľ sa na kopčeku pred obcou Ludrová nachádza Kostol Všetkých svätých s nádhernou gotickou výmaľbou a mohutnými lipami naokolo. Severne od slovenského mora Liptovskej Mary v Liptovskej Anne leží zrúcanina ďalšieho malého Kostola sv. Anny.

 

Vo Zvolenskej župe kúsok od Banskej Bystrice nájdete zastrčenú zrúcaninu hradu alebo malej opevnenej kúrie Dúbravica, ktorá čaká na svoje oživenie. V obci Čerín vás očarí malebný kostolík s nedávno reštaurovanými vzácnymi maľbami. Netreba zabudnúť ani na Pustý hrad nad Zvolenom, ktorý je mimoriadne vhodný na nenáročné výlety.

 

V Novohrade, kúsok pod Lučencom, leží mesto Fiľakovo s rovnomenným nížinným hradom vystavaným z tmavohnedého až čierneho kameňa. Atypický je románsky Kostol sv. Jána Krstiteľa v obci Rimavské Janovce s unikátnou fasádou a jedinečným priečelím.

 

Momentálne už 22 rokov žijem v Banskej Štiavnici, ktorá sa rozkladá na území Hontu a Tekova. Štiavnica sa posledné roky teší mohutnej návštevnosti, my Štiavničania už menej. Ak ste však slušný turista, tu je zopár tipov:

 

Určite navštívte všetky možné tajchy (vodné nádrže) v jej okolí. Počas bežnej dovolenky sa dvakrát neokúpete v tom istom jazere. Štiavnica je najzaujímavejšia zhora. Uličky baníckeho osídlenia vás privedú na zaujímavé miesta. Za návštevu stoja aj okolité obce. Smerom na juh nájdete dokonca špecifický vinársky región.

Ak som na niektorý región či niektorú pamiatku zabudol, dúfam, že mi to kolegovia, kamaráti aj ďalší ľudia skrášľujúci Slovensko odpustia.

 

Tento článok je súčasťou víkendového vydania magazínu Sóda o strednom Slovensku. Partnerom vydania je nová sieť od O2, ktorá prináša rýchly 4G internet už vyše 94 %  obyvateľom Slovenska a umožňuje tak spoznávať Slovensko inak a objavovať rôzne nepoznané zákutia. 

Foto: archív autora

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články