Štiavnica priťahuje brigádnikov

V historickom dome na Remeselníckej ulici v Banskej Štiavnici vládne ruch. Zvuk pracovných nástrojov sa mieša s útržkami angličtiny. Už štvrtý rok na jeho rekonštrukcii pracujú mladí ľudia z rôznych kútov sveta v rámci letného medzinárodného pamiatkarského tábora dobrovoľnej práce… “Banskú Štiavnicu som našla v Zozname Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO a zaujala ma,” hovorí 21-ročná študentka Aki Taneda z Japonska, ktorá je na Slovensku po prvý raz. Očarilo ju pekné prostredie a prekvapila aj zvonkohra hodín na miestnej radnici. Z vekového priemeru brigádnikov druhého tohtoročného turnusu sa trochu vymyká 38-ročný sociálny pracovník a učiteľ Peter Hamburger z Nemecka, ktorý je v takomto tábore už po jedenásty raz. “Tentoraz som si vybral Slovensko. Chcel som ho spoznať, pretože v táboroch v iných častiach Európy som sa zoznámil s mnohými Slovákmi. Banská Štiavnica prekonala moje očakávania,” vyznáva sa.
V rôznorodej skupinke, kde je spoločným jazykom angličtina, sú aj účastníci z Česka, Belgicka, Francúzska, Bulharska a Slovenska. Časť z nich pracuje na spomínanom renesančno-barokovom dome, časť sa podieľa na údržbe skanzenu Slovenského banského múzea v prírode. Hoci hlavnou náplňou je neplatená brigádnická práca, čas zostáva aj na zábavu a spoznávanie kultúrneho a prírodného bohatstva mesta.
Doteraz sa v pamiatkarských táboroch v Banskej Štiavnici vystriedalo do 90 brigádnikov z vyše 20 krajín. “Práce je stále neúrekom, všetko však závisí od dostatku finančných zdrojov,” dodáva Pavol Fabian zo Spolku Banskej Štiavnice `91.


zdroj: Sme

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Meštiansky dom v B. Štiavnici obnovujú brigádnici zo šiestich krajín

Banská Štiavnica 14. júla (TASR) – Prvý týždeň IV. letného medzinárodnéhotábora dobrovoľnej práce dnes v Banskej Štiavnici ukončilo dvanásť dobrovoľníkovzo šiestich európskych krajín. Pri rekonštrukcii renesančno-barokového meštianskehodomu na Remeselníckej ulici a pri úprave a údržbe areálu expozície v prírodeSlovenského banského múzea pracovali Belgičania, Česi, Dáni, Francúzi, Švajčiaria Španieli vo veku od 18 do 47 rokov.

Kniha: Banská Štiavnica – Slovensko

Informácia z marca 2003.
Mesto pod Paradajzou bude mať onedlho novú celofarebnú reprezentačnú, obrazovú publikáciu, ktorá vychádza v edičnom rade: Mesta Slovenska. V tomto rade doteraz vyšli knihy o Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Zvolene a Poprade. Kniha bude mať dve časti: V prvej predstavia autori Banská Štiavnicu, perlu slovenských miest. Z Banskej Štiavnice to budú fotografie Starého mesta, obidvoch hradov, kostolov, Klopačky, múzeá v prírode a iných pamiatok.

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica patrí nepochybne k najkrajším a historicky najcennejším mestám Slovenska. Vďaka tomu je od roku 1993 zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V historickom jadre mesta je 360 objektov umelecko-historických pamiatok a ak chcete vidieť aspoň časť z nich, určite sa sem vyberte na viac dní.