Štedrý svätec, opradený mnohými legendami

Svätý Mikuláš, zdroj: Ikonografie a atributy svatých (Praha 1991)

Na jedného z najobľúbenejších svätcov, Mikuláša, si spomíname 6. decembra, keď si deti kladú do okna vyčistené čižmičky, aby v nich ráno našli sladkosti a ovocie.
Mikuláš je postava opradená mnohými legendami. Narodil sa v polovici 3. storočia v starogréckom prístavnom meste Patara bohatým rodičom. Mikuláš študoval v Alexandrii a podľa jednej z mnohých legiend cestou do Myry zachránil muža, ktorý spadol cez palubu. Keď loď dorazila do Myry, v meste práve vyberali nového biskupa. Muž, ktorého Mikuláš zachránil, navrhol, aby sa ním stal práve on.

Ako biskup pomáhal Mikuláš kresťanom prenasledovaným počas vlády Diokleciána a zachránil mnohých odsúdených kresťanov, ktorých vykúpil vďaka svojmu bohatstvu. Prenasledovaniu však napokon neunikol ani on a skončil vo väzení. Napokon sa ale dostal na slobodu vďaka Milánskemu ediktu cisára Konštantína Veľkého, ktorým povolil vyznávanie kresťanstva. Potom sa z neho stal arcibiskup.
Traduje sa jeho najznámejší čin, keď zachránil tri dcéry muža, ktorý prišiel o všetky peniaze. Keďže skončil na mizine, hrozilo, že svoje dcéry bude musieť predať do nevestinca. Mikuláš sa im rozhodol pomôcť a v noci im dal na okno mešec plný peňazí. Druhú noc to zopakoval a opäť sa im na okne objavil mešec peňazí. Tretiu noc si však muž na dobrodinca počkal, aby sa mu poďakoval. Mikuláš ho ale požiadal, aby jeho čin nikomu neprezradil. Kolujú aj legendy o tom, že Mikuláš sa často večer po zotmení prechádzal po uliciach a keď videl chudobnú rodinu s deťmi, do okna im dal jedlo, mince alebo hračky. Mikuláš, ktorý majetok rozdával chudobným, napokon zomrel vo veku okolo 90 rokov v pokoji práve 6. decembra. Bol pochovaný v Myre a zázraky sa diali i po jeho smrti – z hrobu vytryskli dva zázračné liečivé pramene.

Zvyk ponechať čisté čižmičky v oknách sa traduje práve z legendy, ako Mikuláš nechával darčeky v oknách chudobných ľudí. Deti si čistili topánky, aby do nich dostali uhlíky či prútik, do druhej sladkosti a ovocie.

V niektorých krajinách, napríklad v Belgicku, čakajú svätého Mikuláša na Vianoce, i keď v mnohých rodinách ho už nahradil Santa Klaus. V Grécku je Svätý Mikuláš patrónom námorníkov, ktorý ich ochraňuje na rozbúrenom mori. Na Štedrý večer obchádza deti a nosí im darčeky.
Svätého Mikuláša uctievajú hlavne v gréckokatolíckej a pravoslávnej cirkvi, kde mu aj zasvätili veľa chrámov a kostolov. Je patrónom viacerých profesií, nielen námorníkov, ale aj lekárnikov, obchodníkov, právnikov, ale aj detí a študentov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Liptov: júl 2003

12. 7. – 3. 8. 2003
VÝBER Z DIELNÍ LETNÁ FOTOŠKOLA DOMU FOTOGRAFIE POPRAD 2002
sprievodná výstava nadregionálneho Festivalu fotografie L. Mikuláš – Poprad

Odpovede

Comments are closed.