Stavebník búra nitrianske historické mlyny

NITRA – Historické budovy mlynov v pamiatkovej zóne Nitry búra súkromná firma. Mesto na to vydalo búracie povolenie, nemalo pri tom stanovisko pamiatkarov. Tí rozhodnutie napadli, lebo nesúhlasili so zbúraním šiestich objektov. Mesto nemalo ani stanovisko Obvodného úradu životného prostredia, ktoré stanovuje zákon o odpadoch.
Krajský stavebný úrad v Nitre teraz skúma, či bol vydaním búracieho povolenia porušený zákon, zatiaľ predbežným opatrením zakázal búranie sila a chrumkárne.

Chalid Abbas, konateľ spoločnosti Nitramex, čo vlastní spoločnosť Invest Šaľa, ktorej mlyny patria, povedal, že predbežné opatrenie nedostali a búracie práce pokračujú. Počas víkendu zmizla podstatná časť budovy historického mlyna.

Rozhodnutie o povolení búracích prác podpísal nitriansky primátor Ferdinand Vítek (SDKÚ). “Pri stovkách rozhodnutí nemôžem zodpovedať za každý údaj v nich, spolieham sa na odborných pracovníkov. Počkám si na písomné stanovisko Krajského stavebného úradu a zistím, či náš stavebný úrad pochybil a kto za to nesie zodpovednosť.”

Potom môže svoje rozhodnutie opraviť, začať nové konanie na búranie objektov. Nebude však už o čom rozhodovať, časť mlynov je v troskách.

Mlyny sa nachádzajú takmer na dvojhektárovej ploche v centre mesta, asi desať rokov sú prázdne. Pozostávajú z 23 objektov, niektoré sú navrhnuté na zapísanie do zoznamu kultúrnych pamiatok, Nitrania ich považujú za jeden zo symbolov starej Nitry.

Vedúci odboru stavebného poriadku Pavol Lomen povedal, že pamiatkarov pozvali na ústne pojednávanie, kde mohli dať pripomienky, ale neprišli. Nevyjadrili sa v lehote danej správnym poriadkom.

Riaditeľka Krajského pamiatkového úradu Anna Valeková a prednosta Krajského stavebného úradu František Halás tvrdia, že mesto sa v prípade búrania objektu v pamiatkovej zóne nemalo riadiť lehotami správneho poriadku a malo čakať na stanoviská všetkých úradov.

“Vyplýva to zo zákona o ochrane pamiatkového fondu. Pozvanie na ústne pojednávanie nám prišlo v čase novoročných dovoleniek. Ešte pred Vianocami sme poslali mestu oznámenie, že sa vyjadríme v predĺženej lehote,” povedala riaditeľka Valeková. Podklady k prípadu dala na vedomie prokuratúre.

Mlyny búra spoločnosť Invest Šaľa. “Na ich mieste chceme postaviť presklené obchodné a rekreačné stredisko s podzemným parkoviskom pre 750 miest. Do tejto dvojmiliardovej investície možno naprojektujeme aj klzisko,” povedal Chalid Abbas.

Investor zdôraznil, že plánovaná výstavba je v súlade s územným plánom mesta. “Plán počíta so službami a výrobou. Na túto časť mesta však nie je vypracovaný územný plán zóny, ktorý by presnejšie určoval účel stavby,” skonštatoval Vítek.

JANA BEŇOVÁ


Mlyny boli prvým priemyselným objektom v Nitre. Ich históriu začal písať v roku 1863 parný veľkomlyn Arpád. Zakrátko zanikol a jeho prevádzku obnovil viedenský podnikateľ Arnošt Back. V roku 1922 prvá budova parného mlyna vyhorela, staviteľ Ján Tomaschek ho prestaval do dnešnej podoby. V roku 1935 ho vlastnila účastinná spoločnosť Nitrianske mlyny a lúparne. V areáli je 23 objektov, väčšinu zvonku nevidieť. Železobetónové silo sa považuje za skvost funkcionalistickej priemyselnej architektúry, má steny hrubé 15 centimetrov a výšku vyše 33 metrov. Nitrania ich považujú za symbol tejto časti mesta. Nechal sa nimi inšpirovať aj staviteľ Starého divadla v Nitre, ktorý využil tento symbol na jeho fasáde. (bej)

Zdroj: http://www.sme.sk/clanok.asp?rub=print_spreg&cl=2620275

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

B. Bystrica: Kalvária patrí do ochranného pásma pamiatkovej rezervácie

Banskobystrická kalvária na úpätí kopca Urpín, v ktorej areáli chcelo banskobystrické biskupstvo postaviť štyri bytové domy, vzdelávací inštitút a penzión pre seniorov, patrí do ochranného pásma mestskej Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica. Ochranné pásmo, ktoré zahŕňa aj kalváriu, vyhlásil Pamiatkový úrad Slovenskej republiky 19. marca na druhýkrát, keď prvé rozhodnutie z roku 2008 vrátil krajský súd na ďalšie konanie.

Rekonštrukciu hotela Tatra stavebný úrad zastavil

NITRA – Rekonštrukcia slávneho hotela Tatra v pamiatkovej zóne Nitry nepokračuje. Stavebný úrad rozhodol, aby práce okamžite zastavili.
Nadstavba hotela nie je podľa úradu v súlade s vydaným stavebným povolením. Firma, ktorá hotel rekonštruuje, podľa úradu výrazne zmenila geometriu krovu a tým aj výraz budovy.

Odpovede

  1. Stavebník búra nitrianske historické mlyny

    1961 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-04-06 14:35:49 harp, pre Iveta:Nastastie ze o tom co je a co nie je poamiatka rozhoduje niekto iny. Mlyny urcite maju vysoku historicku hodnotu a kazde kulturne mesto sa objektu takehoto typu snazi prestahovat zivot. Napr. galeriu ci kulturne centrum.

    1961 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-04-11 18:09:00 Bežnej obyvateľke mesta Nitra: verím že v tých mlynoch vidíte iba starú zchátralinu no keby ste mali širší prehľad o tom čo sa vo svete s kultúrnym dedičstvom deje tak by ste možno sama podporili rekonštrukciu a revitalizáciu týchto budov. Potom by ste ani neboli LEN bežným občanom mesta. V zásade tak investorovi ako aj vám chýba kultúrny rozhľad.

    1961 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-04-03 23:41:58 Mozno chudak nevedel co ma robit alebo bol divne instuovany o hodnotach mlyna.

    1961 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-04-05 15:20:08 Neviem kto sa na čo v tomto našom meste zasa hrá ale ja ako bežný obyvateľ mesta Nitra nevidím starú roky nevyužívanú a chátrajúcu budovu Mlynov ako žiadnu historickú a kultúrnu pamiatku. Terajší pohľad na polozbúraný objekt v centre mesta je otrasný. Niekto sa najskôr snaží pod zámienkou ochrany pamiatky uchmatnúť si časť lukratívneho pozemkuIveta

    1961 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-03-17 20:19:51 Arogantnost investorov ku kulturnemu dedicstvu nema hranic.

Comments are closed.