Starý organ z Dómu sv. Martina čoskoro premiestnia

Historický organ z Dómu sv. Martina v Bratislave už skladajú z chóru a čoskoro jeho časti premiestnia do Trnavy, pre agentúru SITA to povedal koncertný organista Stanislav Šurin. V Trnave bude umiestnený len dočasne v priestoroch arcibiskupského úradu, ktoré vyhovujú aj pamiatkarom, informoval ďalej Šurin, ktorý je v projekte výmeny organa povereným zástupcom Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy. Historický organ z roku 1880 začne čo najskôr opravovať reštaurátor Vladimír Gazdík. Podľa rozhodnutia bratislavského Krajského pamiatkového úradu by sa rekonštrukcia mala ukončiť v roku 2010. Následne sa organ premiestni do Kostola Sedembolestnej Panny Márie v Žiline – Vlčinciach. Historický organ Dómu sv. Martina sa začal demontovať v začiatkom októbra.

“Jednotlivé časti nového organa sú už hotové, no nástroj sa úplne dokončí až v Dóme sv. Martina,” uviedol ďalej Šurin. Nový nástroj stavia renomovaná firma Geralda Woehla z nemeckého Marburgu, ktorá vyhrala konkurz, stáť by mal milión eur bez DPH, teda vyše 40 miliónov korún. Na tento účel založila arcidiecéza nadáciu a z nej hradí priebežne všetky výdavky. Termín odovzdania organa – október 2008, ktorý arcidiecéza prezentovala koncom roka 2006, sa zatiaľ oficiálne neposúva. Šurin verí, že organ bude v dóme hrať najneskôr koncom budúceho roka. Nový nástroj bude typom tzv. univerzálneho organa so špecifickým prihliadnutím na interpretáciu diel Johanna Sebastiana Bacha a francúzskej organovej hudby 19. a 20. storočia.

Na sťahovanie organa sú v odbornej verejnosti rôzne názory. Téme sa venovali aj poslanci parlamentu, niektorí členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá, ministerstvo kultúry a ďalší. Šurin zdôrazňuje, že premiestnenie historického organa z roku 1880 do nových priestorov umožní nástroju lepšie hudobne, akusticky aj výtvarne vyniknúť. Generálna oprava organa na pôvodnom mieste by podľa neho situáciu nevyriešila. Starý organ zároveň uvoľní miesto nástroju, ktorý svojím charakterom bude skutočným katedrálnym organom. Postaví ho majster, ktorého organy sú cenené na celom svete.

Staršie články k téme.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nový organ v Katedrále sv. Martina

V týchto dňoch v bratislavskej Katedrále sv. Martina vstúpilo do záverečnej fázy budovanie nového organa. Odborníci z Nemecka začnú o niekoľko dní s intonovaním a ladením nástroja. Dokončenie týchto prác, závislých aj od stálej vonkajšej teploty, sa predpokladá začiatkom leta tohto roka, keď by mal byť organ slávnostne uvedený do prevádzky. Dátum inaugurácie bude včas oznámený.

Dóm svätého Martina dostal nový organ za vyše milión eur

Dóm svätého Martina v hlavnom meste dostal nový organ. Dňa 17. júna 2010 ho predstavil jeho autor Gerald Woehl, ktorý organy vyrába už vyše 40 rokov a sám vytvoril najdôležitejšie časti bratislavského nástroja. Koordinátor projektu Stanislav Šurin, ktorý si už hru na organe vyskúšal, si ho nevie vynachváliť. Jeho zvuk je vraj “úžasný” a “fantastický” a je to podľa neho “najlepší organ na Slovensku”. Podotkol, že na inom sa mu už bude hrať ťažko.