Starú radnicu by mali sprístupniť návštevníkom v júli

Obrázok k článku

S rekonštrukčnými prácami na Starej radnici v centre hlavného mesta finišujú. Po viac ako troch rokoch by mali zrekonštruovaný objekt radnice sprístupniť návštevníkom od júla. Agentúru SITA o tom informoval hovorca magistrátu Michal Stuška. Podľa mestského investora pamiatkovej obnovy (Paming) je stavba dokončená a odovzdaná užívateľovi. Tým je Múzeum mesta Bratislavy. “Z našej strany je ešte potrebné opraviť fasádu na nádvorí. Úplné dokončenie interiérov a expozícií Múzea mesta Bratislavy je plánované na jún, preto predpokladáme, že už v júli bude zrekonštruovaný objekt radnice prístupný pre návštevníkov,” uviedol Paming.

Rekonštrukcia Starej radnice, ako II. etapa obnovy komplexu budov, doteraz stála 12 056 272,60 eur. V tom sú zahrnuté náklady na stavebné práce a interiér vo výške 11 547 357,16 eura a ostatné náklady, ako prieskumy, projekty, autorský dozor, zamerania, koordinátor bezpečnosti a iné, vo výške 508 915,44 eur. Z preinvestovaných nákladov je doteraz uhradených 11 966 866,41 eur, neuhradených po lehote splatnosti je 54 471,04 eur a v lehote splatnosti je neuhradených 34 935,15 eur. Záväzok za dodávateľské služby bude mesto splácať prostredníctvom Pamingu, ako oficiálneho investora, formou splátok počas nasledujúcich troch rokov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Opravia Starú radnicu a Aponyiho palác

BRATISLAVA 23. augusta (SITA) – S rekonštrukčnými prácami na budovách Starej radnice a Aponyiho paláca v Bratislave začne mestská organizácia Paming najskôr v druhej polovici budúceho roku. Agentúru SITA o tom informovala vedúca inžinierskych činností Pamingu Zdenka Turzíková. “Opraviť by sa mala strecha Starej radnice zo strany Hlavného námestia a fasády vo vnútri radničného námestia,” povedala Turzíková.

Bratislavskú Starú radnicu začnú rekonštruovať v septembri

Starú radnicu v Bratislave by mali začať rekonštruovať po 15. septembri 2008. Pôvodne sa mala radnica uzavrieť už pred letom, vedenie mesta sa však rozhodlo, že nádvorie radnice bude otvorené a prístupné verejnosti ešte počas tohtoročného Kultúrneho leta 2008. Expozícia Múzea mesta Bratislavy nachádzajúca sa v objekte Starej radnice, tak bude pre záujemcov otvorená celé leto.

Odpovede

  1. Starú radnicu otvoria už

    Starú radnicu otvoria už tento víkend

    BRATISLAVA 29. júna (SITA) – Po troch rokoch rekonštrukcie otvoria budovu Starej radnice pre verejnosť. Stará radnica bude bezplatne prístupná počas celej soboty 2. júla, jej brány sa otvoria o 11:00 a od 14:00 bude na nádvorí kultúrny program. Agentúru SITA o tom informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy. „Vynovená radnica, ktorej základy boli položené už v 13. storočí, sa tak opäť stane miestom pre poznávanie bohatej histórie, kultúry a dobových tradícií v živote mesta,“ uviedol.

    Suterén historického objektu je venovaný najstarším dejinám z pravekého osídľovania územia dnešnej Bratislavy. Návštevníci si môžu prezrieť zachovaný väzenský žalár či dobové súdne spisy. Najpútavejším zážitkom je výstup do veže, ktorá bola postavená pred rokom 1374 ako súčasť meštianskeho domu rodiny richtára Jakuba II. Historicky najcennejšie expozície sú súčasťou Múzea dejín mesta. Ide o Pompejskú, Súdnu a Radnú sieň či pôvodný tereziánsky archív.

    Objekt Starej radnice patrí k najcennejším v historickom jadre a nachádza sa priamo v pamiatkovo chránenom území pamiatkovej rezervácie. Prípravné práce na rekonštrukcii historického objektu sa začali v roku 2004 a v prvej etape sa obnovil Apponyiho palác a následne v lete roku 2008 sa začalo s rekonštrukciou Starej radnice. Hlavným cieľom rekonštrukcie objektu bolo maximálne sprístupniť vzácne priestory širokej verejnosti, návštevníkom mesta, komplexne obnoviť interiér stálych expozícií a tiež zlepšiť fyzický stav budovy. Slávnostné otvorenie radnice sa posunulo takmer o rok, pretože samospráva nemala dostatok financií. Na rekonštrukciu Starej radnice mesto vynaložilo takmer 12,1 miliónov eur.

Comments are closed.