Staré Mesto chce obnoviť záhradu pri Horskom parku

Obrázok k článku

Bratislavské Staré Mesto plánuje obnoviť dnes pre verejnosť neprístupnú historickú Prüger-Wallnerovu záhradu pri Horskom parku. Projekty na obnovu záhrady navrhli študenti Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU). Od 1. októbra budú projekty zverejnené na stránke www.prugerka.sk, ľudia si tu zároveň môžu vybrať aj z aktivít, ktoré by radi v obnovenej historickej záhrade našli. Na dnešnej tlačovej besede o tom informovala Tamara Reháčková z Fakulty architektúry STU.


S obnovou Prüger-Wallnerovej záhrady alebo Prügerky–Staromestskej záhrady plánuje Staré Mesto začať v júli na budúci rok a práce by mali trvať dva roky. Na revitalizáciu záhrady bude mestská časť potrebovať 380-tisíc eur. Uchádza sa preto o grant z komunitárneho programu Európskej únie LIFE+. „ Uchádzali sme sa o peniaze z grantovej schémy LIFE+ z Európskej únie. Práve v tom pomohla Fakulta architektúry, ktorá ma skúsenosti a je renomovaným garantom pri takomto projekte,“ uviedla starosta Starého Mesta Tatiana Rosová. Rozhodnúť o grante by sa podľa starostky Rosovej malo na jar budúceho roka. Ako dodala, projekt obnovy Prügerky–Staromestskej záhrady už dostal odporúčanie od Ministerstva životného prostredia. Európska únia môže na projekt prispieť polovicu, po schválení projektu by mohla byť štvrtina nákladov financovaná zo štátneho rozpočtu. Zvyšné náklady chce Staré Mesto zaplatiť z mimorozpočtových zdrojov, z grantov či od súkromných partnerov.
Spolu so Starým Mestom na obnovení Prügerky-Staromestskej záhrady spolupracuje aj Fakulta architektúry STU. Študenti architektúry vypracovali niekoľko návrhov na obnovu záhrady. Tie si môžu ľudia od 1. októbra pozrieť na internetovej stránke www.prugerka.sk. Na stránke si tiež môžu vybrať z 15 aktivít, ktoré by mohli v záhrade po jej obnove byť. Hlasovať môžu napríklad za piknikovú lúku, altánky, ovocný sad či trstinové bludisko. O obnove záhrady spolu s ľuďmi budú rozhodovať i odborníci. „To, čo ľudia odhlasujú, budú odporúčania na doplňujúce aktivity. Odbornú stránku, teda obnovu z pohľadu záhradnej architektúry či zelene necháme, na odborníkov,“ doplnila starostka Rosová.


Podľa Reháčkovej sa študenti architektúry vo svojich návrhoch zamerali na zachovanie prírodného charakteru záhrady či vodného biotopu, ktorý sa v záhrade nachádza. V obnovenej záhrade by v budúcnosti ľudia mohli napríklad nájsť aj rastliny s označením názvu či miesta odkiaľ pochádzajú. „Chceli by sme upozorniť aj na ten rozmer, že je to kus prírody v centre mesta,“ uviedla Reháčková. Budúci architekti v projektoch na obnovu záhrady navrhli napríklad zachovanie vodného biotopu. Niektoré návrhy študentov pracujú zo zachovaním drenážnej siete, teda systému kanálikov, iní zase navrhli vodnú plochu s tým, že trstinu, ktorou medzičasom zarástla, by chceli ponechať a ďalej s ňou pracovať a vytvoriť v nej napríklad trstinové bludisko. Na internete môžu ľudia zahlasovať i za ovocný sad pre všetkých či plochy na kriket. Študenti architektúry navrhujú do záhrady vrátiť sieť chodníkov i drevené chodníky ponad vodnú plochu. Pre deti by zase v záhrade chceli vytvoriť prírodné preliezačky, napríklad z kmeňov stromov. Všetky študentské návrhy sa stretli s nápadom komunitnej záhrady. Tá by však bola oddelená a prístup do nej by mali len tí, ktorí si plochu v komunitnej záhrade prenajmú.
Niekdajšia Prüger-Wallnerova záhrada vznikla na konci 19. storočia a nesie názov po majiteľoch vychýrených hotelov Carlton a Savoy. Areál niekdajšej Prügerky s rozlohou približne 5 000 metrov štvorcových sa nachádza pri Horskom parku medzi Kalváriou a Apoštolskou nunciatúrou. Práve v okolí Slavína a Horského parku sa nachádza jemne členitá krajina, pramenné oblasti a mokraďovité úseky. Spolu s nimi sú pred zástavbou chránené aj plochy bývalej záhrady, ktorú plánuje Staré Mesto obnoviť.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články