Štandardné značenia navigujú návštevníkov na hrady, múzeá, skanzeny či expozície

Popri cestách v Žilinskom kraji pribúdajú hnedé tabule, ktoré návštevníkov navigujú k významným historickým kultúrnym pamiatkam. Ide o štandardné značenie, ktoré poskytuje informáciu o existencii a umiestnení hradov, múzeí, skanzenov či expozícií. “V mnohých európskych štátoch skutočne nájdete akúkoľvek pamiatku len vďaka takýmto tabuliam,“ konštatoval žilinský župan Juraj Blanár. Pilotne vyhotovil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) 53 tabúľ a 127 smerových značiek, ktoré uľahčia turistom cestu na hrady v Strečne a Budatíne, do Sobášneho paláca v Bytči, do Kaštieľa v Divinke, do Radenovho domu v Čičmanoch, do skanzenu vo Vychylovke, do oščadnického i radoľského kaštieľa, na Oravský hrad, na Slanický ostrov umenia, na hrad Likava, do skanzenu v Pribyline a Archeoskanzenu Havránok.

Cesty I. až III. triedy, ako aj diaľnice tak od tejto jesene ponúkajú domácim i zahraničným návštevníkom upútavky na lákadlá, ktoré doteraz bolo treba hľadať. “Naším cieľom nie je iba viditeľne označiť celý náš kraj, ale takýmto spôsobom aj zvýšiť návštevnosť kultúrnych inštitúcií a pamiatok v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja,“ dodal Blanár. ŽSK plánuje v tomto označovaní pokračovať, napríklad pri zrekonštruovanej železničke v Oravskej Lesnej, Jánošíkovej expozícii v Terchovej, alebo pri pripravovanej prírodovednej expozícii v Krásne nad Kysucou. Krajská samospráva chce tiež osloviť vlastníkov ďalších neoznačených kultúrnych a historických pamiatok, aby sa takto viditeľne označili po celom Žilinskom kraji.

Agentúru SITA informoval hovorca ŽSK Peter Kubica.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Štandardné značenia navigujú návštevníkov na hrady, múzeá, s

    Entita “Žilinský samosprávny kraj”, samozrejme, zneužíva svoju pôsobnosť na úseku ciest, v snahe propagovať a zvyšovať návštevnosť “svojich” zariadení.
    “Samosprávna” entita zabúda, že cesty II. triedy, ktoré vlastní a spravuje, slúžia pre všetkých, a nachádzajú sa pri nich pamiatky, ktoré vlastnia a spravujú iné subjekty; ako správca ciest je entita povinná pristupovať k propagovateľným hodnotám bez selektívnosti a teda rovnakým, nediskriminujúcim spôsobom.
    Pretože inak hrozí podanie Protimonopolnému úradu SR, za zneužitie postavenia a zjavnú podporu/zvýhodňovanie niektorých.

  2. Re: Štandardné značenia navigujú návštevníkov na hrady, múze
    Zaujimavy postreh. Bohuzial v zalostnom stave propagacie nasich pamiatok a informacneho systemu s nimi suvisiaceho je aj takato sprava velmi dobrou a aktivita unikatnou.

  3. Re: Štandardné značenia navigujú návštevníkov na hrady, múze
    Ak mám správne informácie tak nejde o žiadne “pirátstvo” Žilinskej ˇžupy”, ale už viacročnú úlohu rezortu MDPT SR. No až teraz dostáva značenie (aj na základe príkladov zo zahraničia) podobu technickej normy. Žilina je iba prvá, ktorá už značenie rozmiestňuje. Je to aj logické, veď Žilina má
    k odborníkom v doprave najbližšie. Ak sa mi podarí získať nejaký “link” na danú tému, tak sa ešte ozvem….. :arrow:

  4. Re: Štandardné značenia navigujú návštevníkov na hrady, múze
    Ak mám správne informácie tak nejde o žiadne “pirátstvo” Žilinskej ˇžupy”, ale už viacročnú úlohu rezortu MDPT SR. No až teraz dostáva značenie (aj na základe príkladov zo zahraničia) podobu technickej normy. Žilina je iba prvá, ktorá už značenie rozmiestňuje. Je to aj logické, veď Žilina má
    k odborníkom v doprave najbližšie. Ak sa mi podarí získať nejaký “link” na danú tému, tak sa ešte ozvem….. :arrow:

    Ach, jaj, Liptay,
    kde v článku sa uvádza “rezort MDPT SR”? Čo spoločné má “samosprávny” “predseda” a “samosprávny” “riaditeľ úradu” s ministerstvom dopravy? Myslíte, že “rezort” riadi niečo, k čomu nemá žiadny vzťah správcu alebo zriaďovateľa? Zdá sa Vám, že by “rezort” prispel na toto pirátstvo zo Štátneho rozpočtu? Nebolo by to potom zmienené? A čo poviete na zjavné zvýhodňovanie niektorých pamiatok? (Iba “náhodou” práve tých, z ktorých ma “samosprávny kraj” tržby.) Ste si istý, že tie “samosprávne” pamiatky sú akurát tie úplne “najvýznamnejšie” a že sa má navigovať iba k nim?

Comments are closed.