SR-kultúra-BA-fotografický-experiment-dni-kultúrneho-dedičstva

BRATISLAVA 6. septembra (SITA) – Tradičnú súťažnú prehliadku najlepších fotografií mladých autorov, ktorá je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva, otvoria v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave v stredu o 15:00. Do súťaže sa prihlásilo rekordných 29 krajín, informoval agentúru SITA Jaroslav Liptay z ministerstva kultúry (MK). Na prezentácii sa zúčastňujú tí fotografi, ktorí zachytávajú pamiatky a iné objekty kultúrneho dedičstva.Za Slovensko sa do súťaže zapojili študenti 2. a 4. ročníka Školy úžitkového umenia Jozefa Vydru v Bratislave – Jana Borsuková, Lýdia Fehérová, Monika Jušková, Zuzana Kmeťová, Dana Lacová, Viktor Pischinger a Lívia Štokingerová.

Príprava a záverečný výber fotografií pre fotografický experiment sa konal na Slovensku v tomto roku v znamení vstupu krajiny do Európskej únie (EÚ), informoval Liptay. Ako uviedol, slovenské kultúrne dedičstvo nachádzajúce sa v strede Európy bolo od nepamäti súčasťou spoločného európskeho priestoru a tvorí zaujímavý prienik vplyvov pravoslávneho Východu a rímskokatolíckeho Západu, chladného Severu a temperamentného Juhu. Výstava bude trvať do 10. októbra.
Celoeurópske podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa v septembri začalo v 40-tich štátoch Európy. Aktivity zamerané na približovanie kultúrnych hodnôt verejnosti budú tento rok venované 50. výročiu Európskeho kultúrneho dohovoru.

(SITA, ra;zd), 0289

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dni kultúrneho dedičstva od soboty v 40-tich štátoch Európy

Na celoeurópskom podujatí sa Slovensko zúčastňuje už 13. rok
BRATISLAVA 2. septembra (SITA) – Tradične sa v 40-tich štátoch Európy začína v septembri celoeurópske podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva, do ktorého sa zapája aj Slovensko. Od soboty do konca septembra budú tohtoročné aktivity zamerané na približovanie kultúrnych hodnôt verejnosti venované 50. výročiu Európskeho kultúrneho dohovoru.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva venované technickým pamiatkam

Technické a industriálne pamiatky budú témou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tohtoročné otváracie podujatie sa uskutoční od 8. do 12. septembra v Banskej Štiavnici. Sprievodné akcie sa budú konať počas septembra na celom Slovensku. Súčasťou slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude aj odovzdávanie výročných cien revue Pamiatky a múzeá za rok 2009.

Pripravujú 12. ročník Dní európskeho kultúrneho dedičstva

8. septembra 2003 (SITA) – Téma Od súkromných zbierok k národným inštitúciám… je mottom 12. ročníka Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré sa uskutočnia 11. až 14. septembra v Martine. Súčasťou otvorenia medzinárodného podujatia organizovaného každoročne pod záštitou Rady Európy je vernisáž k 100. výročiu narodenia sochára Fraňa Štefunka.