Sprístupnia prvé obnovené miestnosti Hlohovského zámku

Obrázok k článku

Obnovené renesančné miestnosti na prízemí Hlohovského zámku otvoria v nedeľu 29. novembra pre verejnosť. Ľudia si tak môžu na vlastné oči pozrieť výsledky práce občianskeho združenia Zámok Hlohovec, ktoré sa usiluje o záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky. Na obnovu prvých dvoch miestností získali aktivisti peniaze z grantového programu Obnovme si svoj dom. Súčasťou programu bude aj adventný koncert Gabiky Drgoňovej a hostí, vysviacka miestností pátrom Leopoldom a prezentácia Premeny v čase od roku 2014.

 

Združenie vo svojich aktivitách nepoľavilo ani po tom, ako o hlohovský skvost prejavil vážny záujem investor, ktorý ho chce premeniť na štýlový historický hotel so zameraním na zahraničnú klientelu. Spoločnosť TTBN s ruským kapitálom je pripravená do zámku, ktorý je majetkom mesta, investovať 20 miliónov eur. Jej podmienkou je predaj areálu, o čom by museli rozhodnúť poslanci mestského zastupiteľstva. Primátor Hlohovca Miroslav Kollár na stretnutí s obyvateľmi mesta 17. novembra potvrdil, že záujem spoločnosti TTBN stále trvá, vážnejšie výhrady proti jej plánom nemajú ani pamiatkári.

 

Občianske združenie Zámok Hlohovec vzniklo pred dvoma rokmi s cieľom zachrániť chátrajúci zámok. Odvtedy zorganizovalo množstvo brigád zameraných na čistenie a menšie opravy rozsiahleho zámockého areálu. Členovia združenia v žiadnom prípade s predajom zámku nesúhlasia, sú pripravení ďalej krôčik po krôčiku pracovať na jeho záchrane a obnove.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články